KimmoToroska Sanottavaa

Naurettavaa talouden ennustamista.

Kysynpä vain, että miksi ?

Siis miksi lähes jokainen valuuttaan liittyvä laitos suorittaa säännöllisin väliajoin talous ennusteita Suomen tulevaisuudesta, vaikka kyseisillä ennusteilla ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä !

Jokainen, pari mainitakseni, eli vaikkapa Suomen Pankki, Handels Bank, Nordea ym ym kertovat aina ennusteessaan Suomen talouden kasvavan sen ja sen verran ensi vuoden neljänneksellä, tai puolessa vuodessa, mutta kun tuo aika uhkaa kulua loppuun, kyseinen "ennustaja"taho muuttaa aina poikkeuksetta ennustettaan negatiivisempaan suuntaan, samalla todeten, että nyt mennäänkin huonompaan suuntaan, mutta ennustaa kuitenkin heti, että seuraavalla neljänneksellä Suomen talous taasen kasvaakin, vaikkapa 1,5 % ja jälleen sama tilanne ajan täyttyessä.

Eli, miksi siis antaa tuollaisia mitään sanomattomia ennusteita, koska ei se ainakaan taloudesta uskottavampaa tee, eikä myöskään kyseisistä "ennustajista".

Ei ainakaan järjellistä syytä kyseisille tuulesta temmatuille arvioille ole !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Niitä ennusteluita tehdään, koska joku haluaa niitä lukea.

Talouden ennustaminen toimii hyvin ns. normaalissa vaiheessa, käännekohdat ovat ongelmallisia.

Vertauskuvallisesti keväällä näyttää siltä, että lämpötilat ovat nousussa, ennustetaan siis, että lämpötilat nousevat tästä eteenpäin, ja hyvin toimii. Sitten loppukesästä ihmetellään, kun lämpötilan nousu ei ole jatkunut, oletetaan, että kyseessä on ohimenevä häiriö ja seuraavassa kuussa lämpötilan nousu on varmaan sitten tavanomaista reippaampaa.

Sitten reilun nousun sijaan lämpötilat kääntyvätkin laskuun, yllättäen kaikki. Ihan yhtälailla on vaikeaa ennustaa mikrotalouden ilmiöitä - kuinka monta klemmaria myydään ensi kuussa? Onko Angry Birds muodissa vielä 2016?

Se, että osumatarkkuus on usein heikko, ei tarkoita, etteikö jotain arvoa näillä ennusteilla olisi. Itse näen hyödyllisimpinä erilaiset skenaarioarvaukset: eli talous kasvaa 3% jos asiat x ja y hoidetaan, 1.5% jos vain toinen on hoidettu ja supistuu 1% jos kumpikin jätetty kesken.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kimmo, eurokin on jo asetettu kyseenalaiseksi oikein ekonomisti Christopher Pissarides. Hän joka alun alkaen on ollut euron kannattaja onkin nyt tullut siihen tulokseen että euro pitää purkaa. Taitaa talouskäyrät olla jatkuvassa syöksykierteessä. Kannattaisi varmaan lopettaa koko ennustaminen, sillä kenelläkään ei varmaan ole ennustajanlahjoja siihen mihin Suomessakin taloudessa päädytään, edes vuoden perioodilla.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kun Suomen pankilla ei ole rahapoliittisia välineitä vaikuttaa talouden suhdanteisiin, niin jäljelle jäävät nämä "itsensä toteuttavat" ennusteet... se, toimivatko ne, riippuu siitä, kuinka uskottavia ne ovat... ilmeisesti eivät kovin uskottavia.

Toimituksen poiminnat