KimmoToroska Sanottavaa

Lehtien ALV 5%:iin, tasapuolistako?

Viestintäministeri Pia Viitanen vie juoksujalkaa innoissaan selvitysmies Harpfin ehdotukset suorasta mediatuesta hallituksen kehysriiheen ?

Harpf on ehdottanut median "ahdinkoon" vuosittaisia 25 miljoonan euron tuotantotukea ja 5 miljoonan innovaatiotukea, mitäs tuossa vielä, jos valtiolla vuosittain tuohon on varaa, mutta mielestäni suuri epäloogisuus on seuraavassa, eli kyseinen selvitysmies ehdottaa myös, että lehtien ALV %, joka nykyisin on 10% alennettaisiin 5%:iin !

Mielestäni ministeri Viitanen intoutuu nyt väärästä asiasta ja voisi toppuutella edes hieman intoaan viedä kyseinen esitys hallituksen käsittelyyn, koska jos valtiolla on myös tuohon lehtien ALV:n roimaan alennukseen varaa, niin samalla kyllä pitää luvata se, että ruuan ja lääkkeiden suunnitellut ALV:n korotukset kuopataan ja syvälle, ellei kyseisiäkin arvonlisäveroja lasketa yhtä rajusti.

Onhan nyt oikeasti mietittävä, onko lehdet ja lääkkeet edes verrattavissa keskenään ja jos, niin eikö kuitenkin lääkkeet ole ruuan lisäksi ne, joita elämiseen väkisinkin tarvitaan, eikä lehti !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ei käy eurojäsenyydessä. Media-alan on kyettävä sopeutumaan vallitsevaan todellisuuteen markkinaehtoisesti. Jospa se oppisi uudelleen tuottamaan myös kiinnostavaa sisältöä.

Suomessa tosin lähes jokainen toimiala on ehdollistettu subventioista riippuvaisiksi, mikä kävi päinsä oman valuutan puitteissa, mutta ei eurossa ilman jatkuvaa ja reipasta talouskasvua. Omakin valuutta on devalvoitava keskimäärin kerran vuosikymmenessä tällaisessa passiivitaloudessa.

Tästä tulee vaikea muutosprosessi, koska PISA-menestyksestä huolimatta suomalaisten yhteiskunnallinen ja kansantaloudellinen ymmärrys on jokseenkin olematonta. En tosin ihmettele sitä, koska koulutusjärjestelmä on peräisin protektionismin ajoilta ja tuputtaa edelleen luutuneita historiakäsityksiään. Niillä ei ole oikeastaan paljoakaan tekemistä tämän päivän reaalimaailmassa.

Suomen talous on yleisemminkin kuralla juuri siksi, että teoriat ja todellisuus kohtaavat enää hyvin harvassa tapauksessa toisensa samalta viivalta.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

Kyllä se vielä on mahdollista toteuttaa, vaikka kuten sanoitkin, niin media-alan on kyettävä sopeutumaan tilanteeseen.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Se ALV:n alentaminen on ihan ok, koska se laskee kuluttajan kuluja ja voi helpottaa lehtien asemaa. Mutta muuten on vaan se tilanne, että netti on aina vaan yhä suositumpi.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

No, se pointtihan tuossa blogissani lähinnä olikin se, että lehtien ALV laskisi, samalla, kuin ruuan ja lääkkeiden ALV on korotus suunitelmissa.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Tiettyjen alojen suosiminen tapahtuu aina muiden kustannuksella, mikäli verokertymä halutaan säilyttää samana. Seuraa korotuspaineita muihin vieläkin haitallisempiin veroihin.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Niinhän se menee. Ihmettelen vaan, että pitääkö aina pitää verokertymä samana...

Olen jo kerran aiemmin keskustellut ALV:ista ja sosiaalimenoista. Mikäli ALV poistettaisiin ja hinnat laskisivat, niin silloinhan ei tarvitsisi hakea tukia niin paljon kuin tähän asti.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen Vastaus kommenttiin #8

"Ihmettelen vaan, että pitääkö aina pitää verokertymä samana..."

Niinpä, mielestäni sen voisi vaikka puolittaa. Suuri julkinen sektori vaan näyttää olevan vallitseva poliittinen tahtotila nyky-Suomessa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #9

Onkohan se julkinen sektori välttämättä liian suuri??? Esim. hallinto on tärkeä, koska verorahoja käsiteltäessä pitää olla tarkkana ja kirjata kaikki ylös. Sitten on tietenkin tärkeitä julkisen sektorin ylläpitämiä instituutioita kuten terveydenhuolto, poliisi, oikeuslaitos, Kela, ympäristönsuojelu jne.

Mutta verorahoja voisi aina ohjata käyttöön muillakin tavoilla. Esim. voisi rakentaa suoraan edullisia vuokra-asuntoja, eikä silloin menisi niin paljon rahaa asumistukiin.

Suurin ongelma verorahojen käytössä on valtion velka ja velan korot.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen Vastaus kommenttiin #10

Noh, juurihan itsekin kyseenalaistit verokertymän säilyttämisen järkevyyden. Ei se julkisen sektori ilman rahaa pystyssä pysy.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #11

Tarkoitin, että sosiaaliavustuksiin ei menisi ehkä niin paljon rahaa, jos hinnat olisivat matalammat.

Voihan sitä nostaa vaikka pääomaveroa.

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

Miksi nettilehtien ALV on täydet 24%? Ja painettu lehti selviää jo nyt 10% ALV:llä. Ja siihen vielä tuhlataan puuvarantojamme.

Kimmo Leino

Lehdistösensuurista on vain 4 "askelta" diktatuuriin.

Suomen lahdistö halutaan LAHJOA; aivan kuten vakuutusyhtiöt lahjovat puolueita 19.2. 2013 Iltalehti "Miljoonien rahavirrat puolueille"; Jorma Heikkinen :"Puolueille ei maksettu rahaa turhaan".

Halutunlaista lainsäädäntöä saadaan Suomessa lahjimalla ( Iltelehti huhtikuu 2012 "Eduskunnassa muhii miljardikaappaus".

TOTEUTUS laki 444/2012 lakkautti 1,3 - 3 miljardin velan pienyrityksile.

YLI LAIN SALLIMAN perittyjä "vakuutusmaksuja" ( pieniltä enemmän kuin suurilta yrityksiltä ).

Jotta tästä ei keskusteltaisi LEHDET PITÄÄ LAHJOA !

Suomen "perustuslaki" jo estää tutkinnan ( PL 118 § )

Ja "laillisuusvalvoja"; 20.12. 2007 julkaistu päätös ...poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa kansalaisen sille ilmoittamassa presidentin- ja ministerinvastuuasiassa.

Kun "sota" Euroopan laidalla ei enää ole uutisissa on vaara, että ryhdytään keskustelemaan yllämainituista asioista ja "vakuutusyhtiöiden" jättiosingot, jotka siis saatiin VARKAUDELLA 444/2012 jäävät JAKAMATTA ?

Asioista, joista vain 1 lehti on kunnolla uskaltanut kirjoittaa; jääkö ILMAN lehtien miljoonatukia ?

Jos jää kyseessä on LAINSÄÄDÄNNÖLLINEN KOSTO !

Toimituksen poiminnat