KimmoToroska Sanottavaa

Kielletäänkö koko kirkollinen merkitys pääsiäisestä ??

Kyllä liika liikaa on ja nyt se on lasten yliholhoaminen, nyt on virinnyt kovaa arvostelua ja keskustelua pääsiäisen tarinaan liittyen. ( mm. kirkko ja kaupunki lehdessä)

Osalle vanhemmista tuntuu olevan järkytys kertoa kirkolliseen perinteeseen erittäin vahvasti liittyvän pääsiäisen tapahtumista, taikka tarkemmin siis Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta, joka on esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton mielestä liian rajua kertoa lapsille, saati lasten olla katsomassa Via Crucis esitystä ?? En vaan voi ymmärtää näiden vanhempien tarkoitusperiä.

Nyt en voi muuta sanoa, kuin, että suvivirsi kohu hetkeksi laantui ja jo ollaan toista kohua nostattamassa ja kenen taholta ? Sitä sopii miettiä.

Itse kuulun kirkkoon, en silti ole varsinaisesti uskovainen, mutta kyllä tämä pääsiäiseen liittyvä kertomus on niin merkittävä, että sitä pitää saada jatkaa ja jopa nyky lasten sen kertomuksen sisältö on kestettävä ja myös toisaaltaan saatava tietoonsa, koska muutoinhan koko kirkollinen pääsiäinen on mennyttä muutamassa vuodessa !

 

http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288678370034.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Tämä on vain sielunvihollisen juoni yrittää eksyttää ihmiset elävästä uskosta pois kadotukseen,käyttäen hyväksi kaikenlaisia juonia,jotka se toteuttaa epäuskoisten ihmisten kautta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nykytiedon mukaan Jeesuksesta on rakennettu turhan uskonnollinen kulttihahmo, johon liittyvä henkilöpalvonta on mennyt aikoja sitten överiksi. Käytännössä Jeesus lienee ollut paikallisen roomalaisvastaisen kapinaliikkeen propagoija, joka kierteli kansan parissa valistamassa ja auttamassa syrjittyjä.

Risti tässä yhteydessä (pääsiäinen) kuvaa teloitusvälinettä ja ajatuksenakin esimerkiksi hirttoköysi symboloimassa vapahtajaa on makaaberi ja hirttämisen esittäminen lapsille jonain suurenakin tekona myös - miksi siis ristiinnaulitsemisen kuvailu ei olisi yhtä haitallista lapsille puhumattakaan, että lapsi pakotetaan katsomaan kuvaelmaa ristiin naulitsemisesta?

Aikuiset saavat mielestäni fantasioida ja mässäillä väkivallalla omissa oloissaan, juhlapäiviin sellainen hurme ei kuulu!

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

Näkökanta tuokin, mutta onneksi vielä erittäin pienen ja suppean ryhmän.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Juho, on helppo väittää tuollaista jos ei ole kokemusta.
Mutta kun on kokenu jotain, niin sitä ei saa pois tuollaisilla kirjoituksilla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kristinuskon sanoma hukkuu helposti sinne liturgioihin ja fraaseihin, sinälleen en kenenkään uskoon tai hengellisyyteen olekaan puuttumassa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #8

En itse kuulu kirkkoon, mutta kyllä sieltä on silti tullu hyviä perinteitä.
Niistä on tullu osa suomalaisuuttakin.

Oon samaamieltä niistä "liturgioista", mutta joillekkin ne saattaa tuoda sen tunteen että pääsee niiden kautta parhaites hiljentymiseen.
En voi tuomita siks niitä.

Venäjällä käydään vieläkin Leninin muistomerkillä, jos se heistä on isänmaallista, niin mun puolesta käykööt, mutta itse en lähe maallistakuvaa kumartelemaan.

Janne Hilden

Sentään Brasiliassa osataan lasten altistaminen hurmoshenkisyydelle tehdä oikein:

http://hildegaard.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165881-...

Ei muuta kuin sianverta myös suomalaisiin koulujuhlaperinteisiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No ei. Pappien keskuudessakin uskonnollisten fraasien ja kertomusten todenperäisyys on kyseenalaistettu jo vuosikymmeniä sitten :

http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=95226...

http://terhopursiainen.blogspot.fi/2010/06/uusin-t...

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

En ymmärrä kaikkien perinteiden kieltämistä ja kyseenalaistamista.
Toki osa perinteistä on kyseenalaistettavissa, mutta kaikkia ei ole missään nimessä tarvetta hylätä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Nähtävästi tuo kertomisen ongelma näyttää olevan teillä uskonnollisilla.
Minun ei ole tarvinnut aikoinaan pohtia kerronko lapsilleni jostain ristiinnaulitsemisesta vaiko enkö, kun en siitä aiheesta mitään tiedä enkä ole kiinnostunut koko aiheesta.
Kerroin muita satuja.

Janne Hilden

Mielestäni viihdyttävämpi satu on, kun Pekka Töpöhäntä kadottaa häntänsä.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

Tässä asia taas erittäin hyvin esille, eli kertokaa aivan rauhassa mitä satuja tahansa,mutta hyväksykää vastavuoroisesti myös nämä kirkolliset perinteet,älkääkä heti niitä olko hylkäämässä.

Käyttäjän PauliRuotsalainen kuva
Pauli Ruotsalainen

Ei ihme että Antikainen syöttää kommunista siansaksaa, kun tietää hänen poliittiset sympatiansa. Vasuripoika on elänyt ilmeiseti pullossa, kun ei ole seuranut elämäsä aikana todellista maailmankaikkeuden historiaa Tällaiset arviot voi jokainen jättää omaan arvoonsa. Antikaisen kommentit ovat vain yksi pieni pisara meressä, joka ei merivettä pilaa

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Jos joku vanhempi ei halua kertoa lapsilleen pääsiäisen tapahtumista, niin entäs sitten. Enpä noista ole itsekään kertonut koskaan enkä vienyt lapsiani muutenkaan kirkkoon.

Toisaalta jos joku lukee Raamattua iltasaduksi lapsilleen, niin lukekoon. Onneksi moninaisuus on valttia nykymaailmassa.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Onhan se nyt ihan verraton juttu kertoa pienelle lapselle, että Jeesus ristiinnaulittiin sinun pahojen tekojesi tähden. Kyllä luulisi olevan kilttiä poikaa tai tyttöä ainakin vähän aikaa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

www.youtube.com/watch?v=7oQdXvt06J0

Mä en ymmärrä mikä ihme saa ihmisen pilkkaamaan sitä joka tarjoaa elämän.

Käyttäjän Lithargoel kuva
Jarno Valtonen

"Nyt en voi muuta sanoa, kuin, että suvivirsi kohu hetkeksi laantui ja jo ollaan toista kohua nostattamassa ja kenen taholta ? Sitä sopii miettiä."

Kuka tai mikä taho on siis mielestäsi syyllinen mainitsemaasi kohuun? Ja kuten otsikossasi kuvailet, niin epäiletkö tämän tahon pyrkivän myös kieltämään kristillisen pääsiäisen vieton?

Toimituksen poiminnat