KimmoToroska Sanottavaa

Orjien paluu työmarkkinoille?

Pakko lyhyesti vielä palata tähän vastikkeelliseen työttömyysturvaan.

Kovasti on hehkutettu sitä, että nyt on maatiloillekin osassa maata saatu työttömiä töihin, mutta jätetty joko vallan mainitsematta, tai sivuhuomautuksessa mainittu, että kyseiseen "työhön" joutuu 9€:n päiväpalkalla.

Jos tuo 9€ on jonkun mielestä reilu korvaus työskentelystä maatiloilla, kuten muillakaan työpaikoilla, niin kyllä pahasti pieleen ja huolestuttavaan suuntaan on ajatusmaailma menossa.

Jos ihminen on työtön, se on työtön ja jos ihminen on töissä, hän on töissä ja työstä pitää saada palkka, jolla pystyy tulemaan toimeen, otsikkoon viitaten, kyseessähän on aivan selvää orjuuden uudelleen aloittamista, koska mitä muuta on ilmaisen työn pakko vastaanotto/tekeminen !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (117 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Joku voisi tietysti sanoa että nykyään työttömät orjuuttavat työssäkäyviä pakottamalla nämä kustantamaan itselleen liki sama elintaso.

Ja pitkän työuran tehneet: älkää ottako itseenne. Teillä tuskin on mitään syytä hävetä työttömyyttä.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

Tuohon ei muuta voi sanoa, kuin että jos on työtä, työstä pitää saada palkka.

Pekka Pylkkönen

Se on semantiikkaa kutsutaanko kaikkia sosiaalietuuksia palkaksi vai sosiaaliavustukseksi tuossa tapauksessa.

Jos se lohduttaa, työttömyyskorvauksia voitaisiin jatkossa kutsua palkaksi vaikka kaikkia koskien. Rahamäärässä pienipalkkaisen työn ja sosiaalituen välillähän ei ole eroa. Myöskään eläkemaksuilla ei ole yleensä mitään merkitystä, sillä pienipalkkaisimmilla töillä ei juuri (hämmästyttävän korkeaksi asetettua) takuueläkettä paremmille tuloille pääse.

Loppuviimein kyse on vain siitä, mitä nimityksiä valtio käyttää tulo- ja menoeristä.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska Vastaus kommenttiin #3

Ajatusmalli se tuokin, mutta jos asia tehtäisiin noin, niin Suomessa ei jonkin ajan kuluttua olisi oikeastaan ketään normaalilla palkalla palkattua ihmistä töissä, vaan kaikki työ teetettäisiin tuollaisella alipalkalla, jolloin ongelmat kasvaisivat kasvamistaan.
Eikö kuitenkin olisi viisaampaa saada ihmisiä normaaleihin palkkatöihin normaalilla palkalla, jolloin sillä olisi vaikutusta ostovoimaan ja sitä myöten koko maamme taloutemme kasvuun.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Ei se nyt ihan noin mene. Hyvällä työntekijällä on aina itselläänkin neuvotteluvoimaa. Yksinkertaisten rutiinihommien kustannustaso toki voisi laskea - ja sen pitäisikin jos niitä halutaan täällä vielä tehdä.

Kasvukeskuksissa on tällä hetkellä karsea työvoimapula matalan tuottavuuden aloilla. Joko tapamme nuo alat Suomesta tai rupeamme kehittämään sosiaaliturvajärjestelmää aktivoivampaan suuntaan. Perus vaihetyöntekijälle ei välttämättä voi maksaa 15€ tunti joka olisi edellytyksenä sille, että hänelle jäisi jotain itseleenkin verrattuna toimeentulotukeen.

Kaiva netistä ihan huvikseen toimeentulotukilaskuri ja laita sinne kolmehenkisen perheen tiedot Helsingissä 1200€ kämpässä. Vaikka yhden näistä laittaisi lääkärin töihin niin perheen tulotaso ei parane käytännössä lainkaan. Ei tuo passiivisuudesta palkitseminenkaan mihinkään hyvään johda.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska Vastaus kommenttiin #6

Kyllä se valitettavasti vain niin menisi, kaikista lupailuista huolimatta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #13

Sitten on ihan todellinen vaihtoehto perustaa yrityskin jos on jotakin osaamista jolla olle muille hyödyksi.

Tänä päivänäkin ne joilla on oikeasti arvokasta osaamista, nauttivat huomattavasti TES-palkkoja korkeammasta ansiotasosta. Miksi omistajat hyväksyvät nyt nuo palkat? Tämä koskee kaikkia timpureista insinööreihin asti.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska Vastaus kommenttiin #14

Todellinen vaihtoehto joo ???
Pakotat siis vielä pakkoyrittäjiksikin ihmisiä, jos ei muuten töitä löydy ?
Olen itse yksin yrittäjä ja voin kertoa, että ihmisiä ei todellakaan kannata pakottaa yrittäjiksi, jos ei perustaa asialle ole.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #16

Yrittäminen on ihan hyvä vaihtoehto. Kannattaa muistaa että jokainen tuntee oman osaamisensa parhaiten ja on siksi myös paras myymään sitä. Jos joku työnantaja onnistuu siinä, niin aivan varmasti jokainen onnistuu myös itse.

Tietysti siinä kannattaa käyttää tovi asioiden opetteluun ja pitää jalat maassa. Jokainen ei voi vain perustaa tehdasta tyhjästä. Riittävän hyvä idea ja perusteellinen tutkimustyö taustalle niin siihenkin toisaalta saa rahoituksen.

Olen itsekin eräänlainen yrittäjä ja me muunmuassa maksoimme työntekijöillemme heti alusta lukien enemmän kuin he pyysivät. Hyvään palkkaan on ihan hyvät perusteet yrityksenkin näkökulmasta.

Teemu Ahola-Luttila Vastaus kommenttiin #6

Sairaanhoitajat, puhumattakaan lähihoitajista eivät tienaa tuota mainitsemaasi matalatuottoalan perusvvaihetyöntekijän 15€ tunnilta.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi Vastaus kommenttiin #6

Vaikka (joissain) kasvukeskuksissa on työvoimapulaa, se ei nosta palkkoja kyseisillä aloilla kun kyse tavallisesta työstä. Oikeastaan työvoimapulan syy saattaa olla juurikin se että maksettavalla palkalla ei tule toimeen. Tähän ratkaisuksiko esität Pekka että pakotetaan työttömät näihin töihin vielä pienemmällä rahalla, jota ei voi edes palkaksi sanoa?

Tähän on turha sitten vetää eri alojen erityisasiantuntijoita kuten vaikka erikoislääkäreitä. Niillä ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #24

Ei, en ylipäätään haluaisi pakottaa työttömiä töihin yksityiselle sektorille lainkaan. Jos palkka/korvaus tulee verovaroista, työn pitäisi myös kohdistua veronmaksajien hyväksi. Markkinahäiriöitä ei myöskään tarvitse tehdä lisää.

Suomessa matalan tuottavuuden alojen palkat ovat korkeat ja korkean tuottavuuden alat matalat. Sosiaaliturvan rakenne aiheuttaa ne ongelmat kasvukeskuksissa. Kun Helsinkiin on annettu kertyä liiksi toimettomia, vuokrat ovat nousseet pienipalkkaisten duunareiden ulottumattomiin. Sossu hyväksyy yksinasuvalle 680€ vuokran sataprosenttisella tuella joka on todella kova palkka kassaneidille.

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen Vastaus kommenttiin #3

Pekka Puu, mitäs jos muitakin avustuksia kutsuttaisi myös palkaksi joita saa vaikka tilillä on miljardi sekä ulkomailla asuntoja yms kivaa.
- maataloustuet
- yritystuet
- lapsilisät
- kaiken maailman tuet joita riittää varmaan satoja.

Näitä saa monet suomen rikkaat eli tukia Herliniä/Wahlroosia sekä toisia kansanedustajia myöten.

Kumma että köyhän olematon tuki kiinnosta. Sitten tossa oli niin paljon paskaa että esim. joku saa pelkäntyömarkkinatuen lähes 30v työuran jälkeen joka on 522€/kk käteen eikä mitään muita tukia. Ei kukaan ole te-keskuksen/toimeentulo asiakkaan jos on mahdollista. Muita tukia taas ottaa kaikki koska niihin ei vaikuta mikään vaikka olisi Suomen rikkain kuten Herlin eikä pakoteta johonkin hippakurssille yli 50 vuotiaitakin karenssin uhalla.

Sitten että tuet ei tule koskaan olevaan tasapuolisia. Monet saa monin kertaisen tuen kun on elämässä hölmöillyt kuin joku ei ole taas.

Työstä pitää maksaa palkkaa jolla tulee toimeen kuten Kimmo sanoi. Eikä sosiaalituki ole palkka.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Verotuloista lähes puolet menee sosiaalisiin tulonsiirtoihin. Vaikka mainitsemasi asiat ovat minustakin ongelmallisia, niiden mittakaava on todella pieni verrattuna tulonsiirtoihin.

Työstä pitää aina maksaa palkka, mutta lakiin on myös kirjattu velvollisuus huolehtia omasta elatuksestaan. Suomessa on elinkeinonvapaus sitä varten. Jos et pysty, veronmaksajat haluavat varmasti olla kaikki niin inhimillisiä että tarjoavat sinulle tekemistä hyvään elämään riittävää korvausta vastaan.

Sinä ilmeisesti haluat rahat tekemättä mitään muiden hyväksi?

Ja 30v työura on minusta jo sellainen, ettei se kuulu tähän keskusteluun. Me nuoret olemme tässä ongelmallisempia. Emme ole tehneet osuuttamme mutta vaadimme liikaa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #3

Mistä tämä kuvitelma, että kaikki työttömät saisivat toimeentulotukea? Itse aikoinani ollessani työtön en saanut kuin peruspäivärahan koska puolison tulot laskettiin, mitään asumistukeakaan ei saanut koska puolison tulot laskettiin.

Nyt ollessani työkyvyttömyyseläkkeellä en yhä saa mitään toimeentulotukea, jota saan tosin paljon enemmän kuin työttömän peruspäivärahaa.

Sanottakoon lisäksi että olin jo tuolloin työttömänä ollessani käytännössä työkyvytön, mutta jouduin tappelemaan vakuutusyhtiön kanssa vuosia että pääsin eläkkeelle.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #20

"Sanottakoon lisäksi että olin jo tuolloin työttömänä ollessani käytännössä työkyvytön, mutta jouduin tappelemaan vakuutusyhtiön kanssa vuosia että pääsin eläkkeelle."

Tämä on tätä työkyvyttömien kiusaamista ja siihen riittää kyllä aikaa ja rahaa, vakuutusyhtiöt ja KELA osaavat kaikki kikat kiusata työkyvyttömiä! Sadistiset virkailijat ja virkamiehet on valikoitu kaikista pahimmanlaatuisista luonnevikaisista ihmisistä ja koulutettu mahdollisimman vittumaisiksi, jotta kansalaista voitaisiin nöyryyttää kaikilla tavoilla mitä ikinä keksitäänkään!

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #20

Toimeentulotukea on hyvä käyttää laskennassa sillä se määrittää minimielintason muille paitsi opiskelijoille.

Eläkekeskusteluun en nyt halua mennä sen tarkemmin, sanon vain että epäoikeudenmukaisuuksia on molempiin suuntiin. Tunnen itse sekä tapauksia jotka eivät pääse eläkkeelle vaikka hädin tuskin pystyvät liikkumaan ja toisaalta erityisesti masennuksen vuoksi itsensä eläkkeelle avoimesti näytelleitä.

Työkyvyttömyys on kuitenkin eri asia. On vaikea kuvitella että kukaan haluaisi tai vaatisi rampaa töihin. Päin vastoin, itse ainakin näkisin hyvänä rahankäyttönä sen että oikeasti sairaien ja vammaisten elämänlaatua parannettaisiin entisestään.

Tässä esimerkiksi olisi sellainen työ jota yhteiskunnan olisi hyvä järjestää työttömille.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #48

Kyllä mä ainakin toivon, jos joudun jossain vaiheessa avustajaan turvautumaan, että hän olisi motivoitunut työhönsä ja saisi siitä palkkaa. Mun mielestäni olisi kammottavaa joutua vammaisena täysin motivoitumattoman ja alalle soveltumattoman armoille. Kaikista ihmisistä kun ei ole hoivatyöhön, ei olisi minustakaan jos olisin täysin terve.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #54

Samaa tottakai toivon itsekin. Palvelua on tietysti monenlaista ja itse hoitotyöhön olisi suotavaa saada alan ammattilainen, mieluummin vielä hyvä asiakaspalvelijakin. Jaoin itse opiskeluaikoina Itellan kuljetuksia joihin kuului myös ateriapalveluita. Monelle vanhukselle postikuskin tapaaminen oli päivän ainoa sosiaalinen kontakti. Minulla oli niin hyvä pomo - Itellan alihankkija - että hän suorastaan kehotti vaihtamaan aina kuulumisia muutaman minuutin ajan ja maksoi tästä viulut itse.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

No joku varakas voisi syyttää asuntovelkaisia siitä että he pakottavat häntä kustantamaan heille korkovähennyksiä koska ei ole varaa ostaa käteisellä. Onko yksinelävillä velvollisuus olla mukana rakentamassa kouluja, neuvoloita ja synnytyssairaaloita ja rahoittamassa lapsilisiä? Jos et omista autoa niin miksi sinun verovaroilla pitää rakentaa moottoriteitä ja liikenneympyröitä? Maailmassa on niin monta tapaa nähdä asioita. Joskus aikoinaan tässäkin maassa tunnetiin sellaista käsitettää kuin solidaarisuus mistä tämä ajattelutapa että valtio, eli me, yrittää auttaa kaikkia edes siedettävän elämän ylläpitoon. Nykyään sen käsitteen on ilmeisesti korvannut itsekkyys ja itsekeskeisyys.

Pekka Pylkkönen

En ymmärrä mitä tekemistä solidaarisuuden käsitteellä on nyt käsillä olevan asian kanssa? Nyt puhutaan siitä, pitääkö työkykyisen osallistua omalla panoksellaan yhteiskunnan rakentamiseen vai saako vain vaatia rahaa.

Ja jos oikeasti solidaarisuudesta puhutaan niin lähdetään sitten porukalla etsimään niitä oikeasti köyhiä tuolta eteläiseltä pallonpuoliskolta.

Täällä esiintyy vain itsekeskeistä solidaarisuutta, jossa kaikki on tultava itselle ilman mitään vaivannäköä ja heti.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Pekka & kumpp.

Perustuslaki turvaa jokaisen henkilökohtaisen vapauden ja koskemattomuuden (Pl 7 §) ja oikeuden sosiaaliturvaan (19 §).

Pakollisen työn kieltoa koskeva ILO:n sopimus nro 29, vuodelta 1930, on saatettu Suomessa voimaan 13.1.1937. Siinä sitoudutaan lopettamaan mahdollisimman lyhyen ajan kuluessa pakollisen työn käyttö kaikissa muodoissaan.

2 artikla : "Tätä sopimusta sovellettaessa on nimityksellä "pakollinen työ" ymmärrettävä kaikenlaista työtä tai palvelusta, jota jonkin rangaistuksen uhalla vaaditaan joltakin henkilöltä ja johon mainittu henkilö ei ole vapaaehtoisesti tarjoutunut."

Pakkotyön poistamista koskeva ILO:n sopimus nro 105, vuodelta 1957, on Suomessa tullut voimaan 27.5.1961. Siinä sitoudutaan välittömästi ja täydellisesti lakkauttamaan ja olemaan käyttämättä pakkotyötä missään muodossa.

Kaikki edelläolevat ovat perustuslaillisia, valtion takaamia ihmisoikeuksia. Eivät ne ole mitään armopaloja, tai muka joidenkin siivellä olemista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Minä laitoin omat ja naapurin lapset kesällä kitkemään pellosta rikkaruohoja. Annoin palkaksi makkaraa ja jäätelöä. Syyllistyinkö orjien pitoon ?

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

:) Mutta toivottavasti ilmoitit verottajalle talkoolaisten nimet, sehän on pakollista nykyisin ;)

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Kyllä 9e työllistämisessä ja tilastojen kaunistelussa tätä(kin) kautta on arveluttavia piirteitä.

Suuressa kuvassa mennään kohti kehitysmaa Suomea.

Tämäkin käytäntö nykyolosouhteissa jalostuessaan on yksi askel tähän suuntaan...

http://harrikalaukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

Erittäin arveluttavia, tuntuu vain oudolta, että on ihmisiä, jotka eivät tätä halua myöntää

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nyt ollaan samoilla linjoilla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kuten muutama kommentoija onkin jo ironian keinoin tuonut esiin, on väärin kutsua suomalaisia työllistettyjä orjiksi. Orjuus on historiallisesti ihmiskunnan suuri häpeä, ja maailmassa on valitettavasti vielä tänäkin päivänä ihan oikeitakin orjia. Orja nimityksen käyttäminen suomalaisista työttömistä, halventaa koko termin merkitystä. Oikeisiin orjiin verrattuna suomalainen työtön elää kuin ruhtinas.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Sitähän se onkin, koska asepalvelukseen määrätään rangaistuksen uhalla. Ainoa, millä asepalvelus poikkeaa täysimittaisesta orjuudesta on, että se kestää vain määräajan. Työllistetyille maksettu 9 euroa on ehkä liian pieni korvaus tehdystä työstä, mutta rangaistus se ei ole.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #28

Nyt putosin jo pahasti kärryiltä ja pahasti.

Eikö työllistämistoimintaan osallistumatta jättämisestä seuraava karenssi ole mielestäsi rangaistus? 9euron päivämaksu on täysin irrelevantti asia ja maksetaanhan asevelvollisillekin päiväraha. Täysin verrannollisiahan nuo ovat. Molemmat ovat orjuutta, tai ei kumpikaan. Riippuu miten orjuus määritellään.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #31

Työttömyyskorvaus on palkinto siitä että toimit sen saamisen ehtojen mukaisesti. Näitä ovat esimerkiksi työmarkkinoiden käytettävissä oleminen, työn hakeminen, koulutus ja muu vastaava.

Muuten voidaan hyvin sanoa että ihmistä rangaistaan työpaikan ottamisesta työttömyyskorvauksen menettämisellä.

Eli kaikki on orjuutta. Vasemmisto on onnistunut luomaan maailman jossa ei ole kuin orjia.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #35

Vastaavasti kansalaisuus suvereenissa turvallisessa valtiossa on palkinto siitä että toimit sen turvaamisen vaadittavien ehtojen mukaisesti, toisinsanoen suorittamalla asepalvelus ja sitoutumalla reserviin. .

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #40

Kansalaisuus ei ole palkinto asevelvollisuuden suorittamisesta. Ei asevelvollisuuden suorittamatta jättäneiltä viedä kansalaisuutta. Heidät vain heitetään tietyksi ajaksi vankilaan (tai nykyään osa kait kotiarestiin panta jalassa).

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto Vastaus kommenttiin #35

Työttömyyskorvaus on palkinto totalitaristisen yhteiskunnan 20 vuoden paskan arvoisesta (mutta miljoonia maksaneesta) koulutusputkesta, josta ei ole jäänyt mitään käteen eikä yksilön tuottavuus täten riitä työllistymään tämä koulutusputken ylläpitämiseen vaaditun verokiilan takia.

Köyhät joko pistetään piikkilankojen taakse ja sillan alle tai sitten ne pidetään kohtuullisin suorin tulonsiirroin hengissä. Mutta vastikkeellinen Gulag-sosiaaliturva valtavien epäsuorien tulonsiirtojemme säilyessä on kaikkein epäjohdonmukaisin ja siten epätasa-arvoisin systeemi.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #42

"Mutta vastikkeellinen Gulag-sosiaaliturva valtavien epäsuorien tulonsiirtojemme säilyessä on kaikkein epäjohdonmukaisin ja siten epätasa-arvoisin systeemi."

Vaikka usein olemme kaikesta mahdollisesta eri mieltä, tästä olemme kyllä täysin samaa mieltä. Vastikkeellinen sosiaaliturva on todella epäjohdonmukainen, tehoton, haitallinen ja epätasa-arvoinen tapa järjestää asiat. Ehkä hieman parempi kuin ei sosiaaliturvaa ollenkaan, mutta valtavasti vastikkeetonta sosiaaliturvaa huonompi vaihtoehto.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #42

Tehdään nyt kerralla selväksi etten oikeasti kannata vastikkeellista sosiaaliturvaa vaan yhdenvertaista ja kaikille täsmälleen samansuuruisena maksettavaa perustuloa.

*ituttaa vain suunnattomasti tämä osan porukan asenne, että kaikkea on pakko saada koko ajan enemmän - muiden kustantamana. Ja hitto mikä kauhistus se ajatuksena onkaan jos joutuisi jopa tekemään jotain muiden hyväksi.

Sitähän se koko talous on, minä rapsutan selkääsi ja saan kolmannelta banaanin. Ja ne kaksi tekevät keskenään jonkun muun kaupan. Nyt osa apinoista jättääkin osuutensa tekemättä ja syövät puolet banaaneista.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen Vastaus kommenttiin #42

# 42.

"Työttömyyskorvaus on palkinto totalitaristisen yhteiskunnan 20 vuoden paskan arvoisesta (mutta miljoonia maksaneesta) koulutusputkesta, josta ei ole jäänyt mitään käteen eikä yksilön tuottavuus täten riitä työllistymään tämä koulutusputken ylläpitämiseen vaaditun verokiilan takia.

Köyhät joko pistetään piikkilankojen taakse ja sillan alle tai sitten ne pidetään kohtuullisin suorin tulonsiirroin hengissä. Mutta vastikkeellinen Gulag-sosiaaliturva valtavien epäsuorien tulonsiirtojemme säilyessä on kaikkein epäjohdonmukaisin ja siten epätasa-arvoisin systeemi."

Samaa mieltä tästä osittain, joskin suhtaudun hieman positiivisemmin vastikkeelliseen sosiaaliturvaan. Mutta se on sanana jo sellainen että särähtää korvaan. Yksi tapa keventää vaihtoehtoiskustannuksia on lisätä vähimmäisenä tehdyn työn määrää. Aika kylmäkiskoista mutta pragmaattista. Kun ihmiset voivat tulkita näitä sanoja hyvin monella tavalla, niin kerrotaa nyt mahdollisimman tiiviisti minkälaisen järjestelmän itse näkisin järkevänä ja kohtuullisena.

Minimitoimeentulo: Alaraja kuukausittaiselle toimeentulolle kaikille ihmisille. Ideaalitilanteessa kukaan ei ole minimituen piirissä.

Joustavammat pääasialliset tuet, kuten KELA: Pääasialliset etuudet kuten työmarkkinatuki ja asumistuki, jotka voi suunnitella perustuloa muistuttavaksi. Ideaalitilanteessa kaikki työllistyneet tai osa-aikaista työtä tekevät voivat hyötyä tästä tuen muodosta tavalla, jota voi verrata negatiiviseen veroprosenttiin. Eli jos tienaat euron, tuki vähenee 50cnt tai jotain sen suuntaista.

Vapaaehtoiset kuntouttavat toimenpiteet:
Nämä ovat näitä 9 euron juttuja. Ideana on että niihin osallistuessaan työkyky ja terveys pysyvät parempina. Mutta tarkasti rajattuna toimintaan, joka keskittyy ihmisten fyysisen tai henkisen terveydentilan kohentamiseen - mutta varsinaiset terveysongelmat kuuluvat terveydenhuollon piiriin, joista voidaan sitten suositella tällaisten toimenpidettä voinnin kohentamiseksi. Vähän kuin nytkin, paitsi että nykyään osa tästä on ihan työtä yhdistyksille tms. Eli tätä orjatyökomponenttia negatiivisella palkalla itsekin vastustan.

Varsinaiset välityömarkkinat:
Yksinkertaistettuna kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuuksia työllistyä vaikka haluaisivat. Mutta on mahdollista järjestää välityömarkkinat, joilla tehdään ihan oikeata työtä, ainoastaan kahdella erolla: Työnantaja maksaa pienempää palkkaa kuin normaalisti (esim ei sivukuluja) ja viikottainen työtuntien määrä on pienempi kuin normaalisti työsuhteessa olevilla. Perustelut liittyvät työmarkkinavaikutuksiin ja markkinamekanismin hyödyntämiseen toiminnan taloudellisen kannattavuuden varmistamiseksi. Tämä vaatisi erityistä taitoa toteuttaa. Valtio voi säästää kuluissa ja työttömällä on matalamman kynnyksen reitti työelämään. Järjestelmä voi perustua 'vastikkeelliseen työttömyysturvaan', jonka tarkoituksena on että kun osallistuu tähän välityömarkkina toimintaan, niin tuet ovat hieman paremmat kuin muuten olisivat. Eli suomeksi sanottuna tehdyn työnmäärään nähden nettotuntipalkka vastaa suunnilleen osa-aikaisten työntekijöiden ansioita.

Miksi nykyinen systeemi ei sitten toimi kuten yllä kuvataan?
Ensinnäkin minimitoimeentulo eli toimeentulotuki ei ole sama kaikille vaan vaihtelee ja sitä käytetään sanktiona mielivaltaisesti sekä ikäsyrjintään. Tämä on minusta älytöntä touhua.

Toisekseen minimitoimeentulo on liian korkea ollakseen toimeentulon minimi (sen lisäksi että siinä on liikaa liikkumavaraa.. -40% tai +67% riippuen katselukulmast), joten vuokrien ollessa korkeat kaikki ovat viimesijaisen etuuden piirissä tilanteessa, jossa työmarkkiantuen pitäisi riittää.

Kolmannekseen nämä 9 euron hommat ovat tarkoitettuja työttömien parhaaksi, joten on minusta epäloogista kiristää heitä työmarkkinatuen menettämisellä sellaiseen toimintaan missä ei välttämättä ole mitään järkeä. Erityisesti jos ihminen on terve ja työkykyinen eikä mitään selvää hyötyä toiminnasta ole. Vapaaehtoisuus siis puuttuu asetelmasta.

Ja neljännekseen nyt näitä välityömarkkinoita ei ole edes eritelty järkevästi, ja riippumatta siitä mihin ihminen osallistuu, kaikki tulee valtiolle kalliiksi, eikä työnantaja maksa mitään (paitsi palkkatuki järjestelyssä).

Kokonaisuutena olen siis samaa mieltä kuin Toroska, eli 9 euron orjatyö pitää lakkauttaa, mutta osalle ihmisistä nämä toimenpiteet ovat vapaaehtoisia ja ne voivat oikeasti kohentaa elämänlaatua. Siksi minusta asia ei voi nähdä niin mustavalkoisesti että kaikki pitäisi lopettaa.

TOisekseen kuten ylläolevasta ilmenee, en kannata välityömarkkinoiden lakkauttamista, mutta kannatan sitä että valtio ei sosialistisesti maksa kaikkea ja kuluta suuria summia byrokratiaan, ja erityisesti nämä välityömarkkinat on sotkettu tähän työttömän kuntouttamiseen tarkoitettuihin toimenpiteisiin (paitsi palkkatukijärjestelmän osalta), ja silloin nämä välityömarkkinat karenssin uhalla muuttuvat joko orjatyöksi tai 'vastikkeelliseksi gulag-sosiaaliturvaksi' kuten Aalto kirjoittaa kommentissaan.

Minulla ei ole riittävästi tietoa asioista, eikä riittävästi järkeä ongelmien ratkomiseen. Tarvittava asiantuntemus puuttuu. Saattaa olla että olen ymmärtänyt jotain väärin, en varmaankaan omaa riittävää tahdikkuutta asiasta kirjoittamiseen. Erityisesti en näillä kommenteillani mitenkään halua syyllistää työttömiä, vaan minusta pitäisi pyrkiä siihen että suomen kansantalouden tulevaisuus kohenee, ja kaikilla on mahdollisuus osallistua yhteiskuntaan terveellä ja inhimillsellä tavalla, eikä heitäkään jotka eivät halua osallistua tarvitse syyllistää.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #31

Jyrki Paldán: - "Täysin verrannollisiahan nuo ovat. Molemmat ovat orjuutta, tai ei kumpikaan."

Eivät ole verrannollisia, sillä työllistämistoiminnasta kieltäytyvä ei joudu vankilaan.

- "Riippuu miten orjuus määritellään."

No tietysti. Tarkoitinkin sanoa, että minusta ei ole järkevää määritellä orjuutta siten, että työllistämistoiminta olisi orjuutta. Tai ainakin sitten pitäisi keksiä uusi sana niitä varten, jotka tällä hetkellä oikeasti ovat orjia.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #58

"Eivät ole verrannollisia, sillä työllistämistoiminnasta kieltäytyvä ei joudu vankilaan."

Ei niin, joutuu vain sossun luukulle tai menettää omaisuutensa jos sellaista on(sossuhan ei maksa mitään ennenkuin omaisuus on realisoitu ja tuhlattu). Ilman sossua kuolisi nälkään.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska Vastaus kommenttiin #63

Juuri noin ja siinä vaiheessa kun joutuu sossuun hakemaan toimeentulotukea, vähennetään toimeentulotuesta vähintään 20%

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #63

Tämän voi lukea niin, että mielestäsi se että joutuu elämään omillaan on rangaistus.

Toki voi pohtia kannustaako sossujärjestelmä elämään kuin juoppo ostarilla mutta periaatteelliseen kysymykseen sillä ei ole merkitystä.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #88

Ei se ole mitään "omillaan elämistä", kun kaikki siihen elämiseen tarvittava materia ja maa ovat toisten omistuksessa. Markkinatalouden ja nykyisen yksityisomistuskonseptin alla kukaan ei elä omillaan, vaan täysin riippuvaisena omistajista. Ainoastaan yksilö joka omistaa tarpeeksi elääkseen omistuksillaan voi "elää omillaan".

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #89

Kyse oli siis siitä että pitääkö elää ensin omilla säästöillään ennenkuin saa sossusta rahaa.

Tuota maan yksityisomistusta pidän muuten parhaana periaatteellisena argumenttina perustulon puolesta. Olisi loogista maksaa kaikille samansuuruinen korvaus siitä että maat on jo jaettu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #58

Kiskonnan kaltaista työsyrjintää käsitellään aivan laintasolla orjuuteen verrannollisena.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #31

Jyrki,

sotapalvelus ei ole ILO:n sopimuksen nro 29, vuodelta 1930, 2 artiklan mukaan missään valtiossa pakollista työtä:

"Kuitenkaan ei nimitys "pakollinen työ" tätä sopimusta sovellettaessa tarkoita:
a) työtä tai palvelusta, jota vaaditaan pakollista sotapalvelusta koskevan lain nojalla ja joka tarkoittaa puhtaasti sotilaallisia töitä."

Asevelvollisuus on myös perustuslain 127 §:ssä säädetty, jokaista Suomen kansalaista koskeva velvollisuus osallistua isänmaan puolustukseen ja sitä avustamaan. - Se ei ole pakollista tai pakkotyötä.

Tiina Valtanen

Heissan vaan kaikille =)

Eihän tuo 9€:a paljoa päivältä ole, mutta työttömälle verottomana 180€:a/kk:ssa on ... meikäläinen käy sillä Lidlissä ja saa suurinpiirtein kuukauden ruokatarvikkeet. Yksin kun asun.

ON VÄÄRIN että "orjatyövoimaa" tuolla yhdeksällä eurolla käytetään, mutta mieluummin sekin kuin istua kotona tyhjän panttina menettäen mielenterveyteni ... kalliiksi sekin yhteiskunnalle tulisi - mielenterveyteni hoitaminen hoidoin ja lääkkein.

Raivostuttavinta omassa tilanteessani on se, että olen melkein hoitoalan ammattilainen ( ammattiavastaavat paperit puuttuu ) - lähiavustaja ja työttömänä. Kun ei ole niitä ammattipapereita ja sijaisia paikkakunnallamme palkataan vaan äärimmäisessä hädässä.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Antaa vaan mennä nopeasti kehitysmaaksi. 9:llä eurolla saa leipää ja tonnikalaa,asustelee sitten vaikka veneen alla.
Kellään ei ole varaa hankkia mitään,joten miljardeilla saa pyyhkiä persettä.
EU:lta saadaan myöhemmin tukia joilla eletään taas komiasti !

Käyttäjän HannuMyllynen kuva
Hannu Myllynen

Ei avoimilla työmarkkinoilla voi olla orjia. Kenenkään ei ole pakko myydä työsuoritukseiaan eikä kenenkään ostaa niitä eikä kummamkaan millä ehdoilla hyvänsä.

Kannattaa kehittää osaamistaan ja tuotettaan niin että asiakkaat ovat valmiit maksamaan riittävästi. Tai sitten kannattaa vaihtaa markkina-aluetta. Tai kehittää ihan uusi tuotemarkkinayhdistelmä.

Myyntitietoja ja taitoja kannattaa opiskella niin työsuoritustenkin kauppa alkaa käymään. Ottakaa esimerkkiä Messistä , Bottaksesta, Bill Gatesitä, Cheekistä ja muista, jotka voivat hinnoitella työsuorituksensa omien ehtojensa mukaisesti.

Jos myyt työsuorituksia, jotka kilpailevat kiinalaisten tai intialaisten kanssa niin kauppa ei tietysti sinun hinnoillasi käy.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Joo, tuossa alla olevan vuodatukseni jälkeen mullakin on mennyt hiukka paremmin. Lopetin 45v. lyömällä hanskat tiskiin, kun ei enää IT-pomon hommat kiinnostaneet ja alkoi olla hilloa senverran, että luultavasti riittää lopun ikää. Ei olisi uskonut.

Se on silleen, että loppupelissä moni asia on itsestä kiinni, mutta sitten tarvitaan verkostoja ja hemmetin hyvää tuuriakin. Mulla sattui olemaan ja Bordellin huoltomies tekee nyt mikä sattuu huvittamaan. Ylättävästi on kysyntää ja verotkin maksan. Ajan taksia, myyn autoja, siivoan ja käyn heittämässä kasan tavaraa jonnekin maailmalle ja tuon tullessa jotakin. Jälkimmäinen jobi on nyt paussilla, kun kelpoisuusvaatimukset muuttui ja mulla on saksalainen ajokortti.
En minä missään Top 200 verokalentereissa näy, mutta ihan kaikkee ei tarvi laskea, jos tekee mieli jotain ostaa tai syödä kalliimmin.

Jyrki Paldán

"Ei avoimilla työmarkkinoilla voi olla orjia. Kenenkään ei ole pakko myydä työsuoritukseiaan eikä kenenkään ostaa niitä eikä kummamkaan millä ehdoilla hyvänsä."

Ainoa syy miksi tätä pakkoa ei ole ovat vastikkeettomat sosiaalituet. Nälkäkuoleman uhalla tehty työ on ihan yhtä pakottavaa kuin aseen piippu ohimolla tehty työ.

Pekka Pylkkönen

Mihin pohjaa oikeutesi pakottaa toiset elättämään sinut vaikka et suostu panemaan tikkua ristiin heidän eteensä?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #36

Kauniin olkiukon rakentelit. Asettelitkin vielä nätisti asian viereen.

Oikeudet ja velvollisuudet eivät liity tähän mitenkään(voin toki niistäkin mielelläni inttää).

Jos yksinkertaisesti tarkastellaan onko vapailla markkinoilla pakko tehdä töitä kuoleman uhalla, vastaus on kyllä. Nälkäkuolema pakottaa töihin ihan yhtä tehokkaasti kuin aseen piippukin. Yksityisomistus johtaa aina pakkotyöhön toisten ihmisten hyväksi. Ilman vastiikkeettomia sosiaalitukia omistamattoman luokan on pakko tehdä töitä omistavan luokan puolesta kuoleman uhalla. Vastikkeettomien sosiaalitukien kanssa taas omistava tai tuottava luokka joutuvat, kuten Rothbard argumentoi, tekemään pakkotyötä "osa-aikaorjana"(koominen termi).

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto Vastaus kommenttiin #38

Asevelvollisuus on omistusoikeuden sosialisointi (köyhä tappelee rikkaan omaisuuden puolesta) ja vastikkeeton sosiaaliturva puolestaan tälle vastuulle vastapainoksi suotu vapaus.

Viime sotien jälkeen olisi voinut olla vähän levoton ilmapiiri, jos rintamamiesten uhraukset olisi jätetty palkitsematta sosialisoimatta maatilkkua halukkaille. Pylkkönen voi ostaa sitä piikkilankaa saman tien ennen kuin kysyntä räjähtää, kyllä mulle anarkokapitalismi käy!

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #38

Oletko valmis tekemään kenenkään eteen yhtään mitään korvaukseksi siitä että muut tarjoavat sinulle hyvään elämään tarvittavan elintason?

Vaaditko keneltäkään tässä yhteiskunnassa yhtään mitään?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Nälkäkuoleman uhalla tehty työ orjuuden määritelmänä on siitä huono, että sen mukaan jokainen olisi orja. Jos kukaan ei tee mitään, niin ainakin näillä leveysasteilla jokainen kuolee ennen pitkää nälkään.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #60

Vielä huonompi määritelmä olisi määrittää verot orjuudeksi, mutta niin ovat tehneet useat huomattavan kirkkaatkin ajattelijat.

Nälkäkuoleman uhalla tehty työ orjuuden määritelmänä ei muuten edes tee kaikista orjia, vaan ainoastaan niistä jotka eivät voi omaisuudellaan tienata elämänsä perustarpeita. Jos omistaa kaiken tarvittavan elämänsä perustarpeiden tyydyttämiseen, ei ole nälkäkuoleman uhalla pakotettu työskentelemään muille, eikä siis ole kenenkään orja.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Minulla olisi edelleen tiedossa työpaikka maalaistalossa, jossa tuntipalkan sijaan tarjotaan kuukausipalkan lisäksi asunto, vanha kunnostettu kaikki kodinkoneet ja ruoka verotusarvon mukaisesti 7 päivänä viikossa 365- lomat.
Ei kelpaa kellekään, kun työaika on joskus ymmärrettävistä syistä vaihteleva ja eläimet vaatii tilalla hoitoa myös launataina, sunnuntaina ja joskus öisinkin.
Lisäksi pitäisi ajaa (kortti tietysti pitää olla) kuorma-autoa, traktoria ja maatalouskoneita. Koneistettu maatila vaatii myös jonkinlaista halua ja innostusta korjata/huoltaa laitteita, ettei aina tarvita ulkopuolisia. Varsinaista koulutusta ei vaadita. Elämänkokemus ja irtautumishalu normeista on eduksi.

Liksa on kohtuullinen, sillä kokeilemassa on käynyt henkilöitä joilla olisi työpaikka akateemisenkin oppiarvon vaativilla aloilla. Tässä työssä he ansaitsevat paeremmin kuin sisähommissa. Työ käy naisellekin, sillä koneistus ja isäntä on aina mukana, joten raskaat työt tehdään koneella.
Jossain 2500-3500€/kk. paikkeilla, riippuen kuinka paljon yli sovitun työntuntien on mennyt. Asunnosta joutuu myös maksamaan verotusarvon, koska työnantaja ei saa vakuutusta eikä sosialiturvaa pimeälle työntekijälle.

Aina puhutaan myös bruttopalkasta. 9€:n päiväpalkalla ei Suomessa saa edes ruokaa itselleen. Kiinassa se olisi jossain iPhone tehtaalla huippupalkka.
Siellä kun ei ruoka maksa juuri mitään, paitsi kansainvälistyneissä kaupungeissa, jossa on ostovoimaa.

Minäkin aloitin orjana, sillä sain vain asunnon ja ruokaa. Myös hotellin (se oli bordelli) autoa sain käyttää kysyttyäni luvan. Sain soittaa kotiin Suomeen, mutta kuormasta ei "syöty" se oli ehdoton kielto. Sain ostaa vaatteita ja käydä koulua samalla ja taisin olla ainoa, joka kävi koulussa autolla. Siinä ei lukenut mitään, vaan aivan tavallinen farkku Vauxhall. Tulihan silläkin toimeen, koska koulumaksun maksoi isäni. Olisi tullut hirmu kalliiksi asua koululla tai yleisiltä markkinoilta hankitussa Tämä tapahtui Englannissa. Noin 20 000€/ lukuvuosi. Tuolla sain olla ilmaiseksi ja hommat oli lähinnä tuuraamisia. Korjailin paikkoja ja kävin tukussa, jos en ollut koulussa.

Se on se netto mikä ratkaisee, ei brutto. Ammattiyhdistyliike saisi joskus ottaa huomioon palkkaneuvotteluissa pari muutakin seikkaa kuin prosenttikorotuksen. Progressiivisen verotuksen maassa, jossa sitä käyrää ei ole siirretty aikoihin mihinkään on älytöntä vaatia bruttoon korotusta. Kun jo 3500-4000€/kk. tuloista maksetaan 45-50% verot joka ei näy kuin veroilmoituksessa, niin miksi siihen pitää edes pyrkiä?

Lisäksi elämme korkean välillisen verotuksen maassa, joka tarkoittaa sitä, että SAK ja sen alajärjestöt saisivat joskus tarttua siihen mitä meille jää, kun kaikki suorat-ja välilliset verot ja maksut on maksettu. Monilla aloilla on lakkoiltu ja saatu satojen miljoonien vahiongot aikaan + 1-6% palkankorotus bruttotuloihin, jotka siirtyvät alle vuodessa hintatason nousuun ja tuloksena on vain se, että pääsee kehumaan kuinka korkea on bruttopalkka.

Ammattiliitot ja työnantajien pitäisi vaatia tulopoliittisiin neuvotteluihin kolmannen osapuolen. Suomen Hallituksen ja sitäkautta Eduskunnan. Nyt on vain joitakin uhkauksia tai sanotaanko niitä porkkanoiksi. Jos korotus on vain x, niin veroja ei koroteta:)

Ja paasauksen lopuksi: Se iPhone tehtaassa 12 tuntia vrk. töitä liukuhihnalla paiskiva saa n. 60€/kk, josta hän maksaa työnantajalle majoituksesta ja ruokalaskun. Silti hän elättää jossain periferiassa perheensäkin, sillä Kiinassa ei ole vanhainkoteja eikä päiväkoteja maaseudulla. Sosustakaan ei saa feniäkään (分). Hän on onnellinen duunipaikastaan, sillä jossain muualla ei saa sitäkään. Hänellä on kerran vuodessa 2 viikon loma. Työviikko on 6 päiväinen.
Meillä duunareiden kakaroillakin on iPhonet.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Siis 2500-3500€ / kk + ilmainen asuminen? Tuntuu kyllä oudolta jos ketään ei kiinnosta. Onko oletuksena että työntekijä on 24/7 käytössä vai mikä tuon tekee?

Jos meillä ja meidän kaltaisilla mailla ei olisi palkollisilla ostovoimaa ei ipadejä tehtäisi missään. Hyvä että meillä on niihin varaa mahdollisimman monella. Kyse on tasapainoilusta kilpailukyvyn ja palkanmaksukyvyn välillä hyvin pitkälle, ja esim. Ruotsi on tässä paljon paremmin onnistunut kuin me.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

En tiedä mikä on, mutta tila sijatsee hiukka syrjässä mistään ja se on osoittautunut tähänmenenssä ongelmaksi. Jos en lähtisi veks täältä Suomesta piakkoin muutaisin vaimon kanssa kahdestaan sinne.
Siellä on kouluun ja terppariin pitkä matka eikä bussit kulje. Eikä ole edes baaria tai kauppaa. Ostoksia tehdään aina pakulla lähimpään taajamaan ajellen. Taitaa muuten olla E-Suomen ennätys etäisyys lähimpään Alkoon. 60km.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

# 23.

"Se on se netto mikä ratkaisee, ei brutto. Ammattiyhdistyliike saisi joskus ottaa huomioon palkkaneuvotteluissa pari muutakin seikkaa kuin prosenttikorotuksen. Progressiivisen verotuksen maassa, jossa sitä käyrää ei ole siirretty aikoihin mihinkään on älytöntä vaatia bruttoon korotusta. Kun jo 3500-4000€/kk. tuloista maksetaan 45-50% verot joka ei näy kuin veroilmoituksessa, niin miksi siihen pitää edes pyrkiä?"

Ainakin minusta veroprogressio pitäisi jotenkin järkevällä tavalla sitoa mediaanipalkkaan.

Jos mediaanipalkkaan aletaan kiinnittämään huomiota, niin varmaan julkisen sektorin palkoillakin pitäisi joku yhteys olla yksityisen mediaanipalkkoihin.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Suomessa on mahdollista olla normaalisti työsuhteessa johon joutuu opiskeleemaan paljon ja jonka edellytys on omistaa/ottaa työnantajan verollinen hyvä auto ja ei saa yhtään palkkaa.

Tässä kiinteistönvälitystoimistojen luvatussa maassa työskentelee tuhansia henkilöitä, joilla ei ole lainkaan pohjapalkkaa. Jos ei satu yhtään kauppaa jollekin kuukaudelle, ei liksaa.
Kun sitten on sellaisiakin tunnettuja yrityksiä, joissa työsuhteeseen kuuluu uusi ja usein keskihintainen (30 000€) uusi firman auto, josta pitää maksaa vero. Samoin makapuhelimesta.
Silloin huononakin kuukautena, jolloin palkka on nolla. OLet velkaa firmalle.

Kun sitten kituuttaa 2-3 kuukautta maksamalla siitä, että saa olla sunnuntaitkin töissä, asiakkaat soittelee aamusta 6:00 - 24:00(7 päivää viikossa tai tule sanomista, jos suljet luurin) yöhön ja aina pitäisi olla valmiina heti lähtemään.

Jos ei lähde, esimies saa tiedon, että ei se edes yritä. Aamu 7:00- 22:00 on työaika riippuen hieman vuodenajasta. Sitten tulee se putki, kun usempi kohde meneekin kaupaksi saman kuukauden aikana. Palkkiotuotto maksetaan progressiivisesti. Mitä enemmän tuloja firmalle, sitä suurempi palkka, josta taas seuraa, että palkanlaskenta nykäisee taulukon mukaan jopa yli puolet palkasta veroihin.
Toki se tasaantuu vuden kuluessa, koska lopullisessa verotukseessa lasketaan konaisansio ja luontoisedut verovuodelta yhteen, mutta siihen menee aikaa, että näkee ne satunnaiset onnenkantamoiset.
Ne luontoisedut on muutamissa yrityksissä pakko ottaa, sillä ne ovat pankkien omistamia ja heillä on kytköksiä autokauppaan. Ei ole mahdollista maksaa kilometrikorvauksia.

Meillä on yksi tälläinen uurastaja nytkin reissussa ja jaksanut yli 30 vuotta tehdä työtä ja saavutanut aseman, jossa nuo laskut ja nousut eivät haitaa ja hän pystyy neuvottelemaan työsuhteensa luontoisedut. Uudet eivät pysty ja juuri syntyneissä fuusioissa taas keksittiin yksinkertaisesti laskea näiden orjien palkkioprosentteja ja nostaa kuitenkin myyntiprosentteja, jotka myyjä maksaa. Lisää rahaa taloon, orjille vähemmän.

Joissakin kaupungeissa, asian tultua julki, jouduttiin konttorit panemaan kiinni, kun kaikki työntekijät irtisanoutuivat samoin tein. Kun työnantaja ei ollut ottanut huomioon sitä, että jengi onkin konttorijohtajaa lukuunottamatta kaikki määräaikasella lyhyellä työsopimuksella töissä.
Kiinteistönvälittäjien paikkoja on vapaana ja niissä hommissahan riittää, että esimies on LKV tai YKV tutkinnon suorittanut. Kunhan osaa puhua ja on auto ja kortti.

Siisti homma paitsi sateella ja kuraisella pellolla, navetassa, riitaista perikuntaa kuunnellessa (jossa keskusteluyhteys on ainaoastaan asianajajien välityksellä). Myös riitaiset avioerot ovat nykyisin arkipäivää. Pankki vaatii välittäjää hoitamaan homman nopeasti, koska kumpikaan ei maksa lainan lyhennyksiä, silti asunnossa asutaan normaalisti.

Joku sanoo, että sunnon myynti on helppoa. Kuka siihen välittäjää tarvitsee. Kyllä tarvitaan, sillä eräs julkkisvälittäjäkin antoi mökkinsä myyntiin vaimolleni, kun tuli pakko ja muut hommat vie aikaa ettei viitsi ja sinähän asut siinä vieressä.

Siinä tämänpäivän klamouria, kun useat kuvittelee homman olevan yhtä juhlaa. Ei ole. Olen vierestä katsellut ja mukanakin ollut, kun pitää olla ikäänkuin turvamiehenä.

Taas tulee kova talvi. Töitä on vaikka kuinka, mutta ostajat puuttuu. Lyhytpinnaisille, älkää vaivautuko. Menkää kurssille ja harjoitteluun. Saa edes 9 ekee. Tässä vain yksi esimerkki siitä miten eräänlainen orjatyö on tällätavallakin mahdollista. Vain 1/100 pärjää hyvin. 10/100 palkka riittää elämiseen. Lopput vaihtaa alaa hyvin nopeasti.

Kun tällaisesta hommasta sitten palkattomana irtisanoutuu, niin joudut maksmaan sen työsuhdeauton verot edelliseltä kuukaudelta j TE-keskuksessa isketään karenssi. Siinä saattaa joku katkeroituakin.

Käyttäjän PasiTikka kuva
Pasi Tikka

Suomi on pikkuhiljaa menettämässä sivistysvaltion kaapuaan eri osa-alueilla. Täällä ihmiset ovat valtiota ja eri koneistoja varten

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

Saati hyvinvointivaltion käsityksen merkitystä

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

"Suomi on pikkuhiljaa menettämässä sivistysvaltion kaapuaan eri osa-alueilla. Täällä ihmiset ovat valtiota ja eri koneistoja varten"

Neuvostoliitossa ihminen oli valtiota varten. Suomessa asia on minusta päinvastoin, ja se heijastuu myös näissä järjestelmissä. Valtio rakentelee mittavia byrokraattisia järjestelmiä, joilla yrittää parantaa työttömien asioita. Lopulta järjestelmät kaatuvat omaan mahdottomuuteensa. Miksi? Siksi että valtio ei ajattele itseään tarpeeksi. Järjestelmät eivät voi olla valtiolle järjettömät kalliita, sillä rahat eivät riitä, syntyy kannustinloukkuja tai jotain muuta vastaavaa.

Minusta valtion ja ihmisen suhteessa pitääkin vallita tasapaino. On ymmärrettävä että tavalliset ihmiset kustantavat julkisen sektorin toiminnan, joten se ei voi tuhlata varojansa huolimattomasti. Vastaavasti ihmiset eivät ole työssä valtion ylläpitämiseksi, vaan oman elämänsä takia.

Mitään helppoja ratkaisuja ei ole, sillä byrokratiaa on niin paljon. Järjestelmät ovat monimutkaisia, eikä niitä tunne kukaan kokonaan. Epäilen esimerkiksi että nyt aiheesta kirjoittava Kimmo Toroska ei tiedä kaikkia byrokraattisia järjestelmiä ja nyansseja, jotka tähän 9 euro kuvioon liittyvät. Se on ihan inhimillistä, jos niin on, en tarkoita syyttää Toroskaa tästä. Tarkoitan että sama ongelma on kaikilla. Vain muutamat elämäntapavirkamiehet jossain KELA:n komeroissa tuntevat systeemin läpikotaisin, ja silloinkin voi olla niin, että he tuntevat ainoastaan KELA:n byrokratian, mutta kunnalliset palvelut ovat sumuverhon takana.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

Pylkköselle ihan tiedoksi, että työtön Kelan rahalla oleva maksaa suhteessa rajumpaa veroa, kuin hyvätuloiset, kelan työmarkkinatuesta työtön joutuu maksamaan 20% veroa, joka on siitä pienestä korvauksesta aivan kohtuuton prosentti.

Pekka Pylkkönen

Sori nyt mutta toi on jo ihan naurettavaa. Ja kun oikein tutkit sydäntäsi nii tajuat että miksi.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

Siinä ei ollut mitään naurettavaa, vaan täyttä faktaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #57

Siinä tapauksessa talousongelmamme ratkeavat kunhan työttömiä saadaan riittävästi. Mitä enemmän, sen parempi. Saadaan lisää verotuloja joilla voidaan nostaa kaikkien elintasoa.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Mielestäni Toroskan kirjoitus on melko pinnallinen eikä päädy pohdiskelemaan koko tilannetta useasta eri näkökulmasta. Kirjoitus tiivistyy sosiaaliseksi signaaliksi jostain mitä ei hyväksy tai vetoomukseksi muihin ihmisiin esittämällä samaistuttava peruste. Sinänsä harmillista ettei Toroska ole kysymystä pohdiskellut enempää, sillä tilanne jää kokonaisuutena ymmärtämättä.

Yritän tässä komentissa avata omia näkemyksiäni aiheesta, mutta täytyy tuoda jälleen esille - vaikka se negatiivista - ettei mielipiteeni ole laajan pohjatyön tai minkäänlaisen asiantuntemuksen varassa, yksityiskohdat tai laajemmatkin käsitykset voivat olla virheellisiä. Joten kannattaa suhtautua kriittisesti.

Minusta vastaus siihen miksei tämä ongelma ratkea perustuu eri puolueiden katselmuksiin omien eturyhmiensä näkökulmista. Varsinainen ongelma joka tässä täytyy ratkaista on julkisen sektorin talous. Ei työttömien talous. Työttömien taloudelliset ongelmat eivät ratkea 9 euron kulukorvauksella, ja muutoin toimeentulotuella tulee toimeen (Tosin kaikki eivät sitä saa).

Ainoa työttömiin itseensä kohdistuva perustelu on ns. "yhteiskuntaan osallistumisen mahdollisuus" taikka työkyvyn ylläpitäminen ja pragmaattinen perustelu, että vaikka tämä sosialistinen malli on itsessään kannattamatonta, se maksaa itsensä takaisin mahdollistaessaan useampien paluun takaisin työelämään. Ymmärrettävä perustelu ainakin minun mielestäni, erityisesti silloin, jos näin todella käy.

9 euron kulukorvauksen vastaanottavat "työttömät" tai pikemminkin välityömarkkinoille työllistetyt ihmiset eivät elä kurjuudessa ja puutteessa, mutta suhteellinen tulotaso on tietysti pienempi kuin monella muulla. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota siihen, että monet yksityiselle sektorille työllistyneet eivät saa juuri suurempia summia elämiseensä. He jotka tekevät pätkätöitä, osa-aikaisia, tai ovat matalapalkkaisella alalla töissä voivat olla taloudellisesti hyvin samankaltaisessa tilanteessa.

Miksi tämä nähdään 'orjatyöksi'? Itse en näe sitä orjatyöksi, mutta minusta näkökulma on perusteltavissa, ja samaistun ihmisiin jotka ajattelevat niin. Minusta syy on yksinkertainen:

Työstä hyötyvä taho ei maksa siitä mitään.

Päin vastoin, julkinen sektori maksaa työnantajalle heistä, jotka osallistuvat 9 euron kulukorvauksella työntekoon.

Tällainen järjestelmä on minusta melko lailla järjetön. Miksi näin on?

Alussa mainitsemani puolueiden eturyhmä kysymykset ovat ratkaisujen ja ongelmien keskiössä. SDP ja AY-liikkeet haluavat varjella normaaleilla työmarkkinoilla työllistyneiden työpaikkoja siltä, etteivät he tule korvautuiksi tällä ns. 'orjatyövoimalla'. Minusta tämä on täysin ymmärrettävä perustelu, mutta onko tähän perusteluksi esitettyyn ongelmaan oikea ratkaisu palkata ihmiset negatiivisella palkalla tekemään tyhjänpäiväistä työtä, joka ei edistä julkisen sektorin taloutta, päin vastoin? Entä jos työ kuitenkin on ihan todellista työtä ja tuottaa jotain? Joissakin tapauksissa siis osallistujat tekevät rahan arvoista työtä, jota normaalisti voisi tehdä palkkatyösuhteessa. Oli kyse kummasta tahansa, tällainen järjestelmä ei minusta ole hyvä. Entäpäs ne muut puolueet? Kokoomus? Mikähän mahtaa olla kokoomuksen ideologinen kanta? Vasemmistoliitto?

Lisäksi 9 euron kulukorvaus ei ole palkka vaan tarkoitettu osallistujalle aiheutuvien kulujen korvaamiseen. Käytännössä kuluja ei muodostu 9 euroa päivässä, joten siitä tulee palkkaa.

Ajatellaampa nyt vaikkapa Helsingin alueella - paljon asukkaita, korkeat vuokrat, pääkaupunkiseutua, siispä hyvin keskeinen alue - johonkin 9 euron järjestelyyn osallistuneen henkilön budjettia:

Mikäli henkilö saa toimeentulotukea tämä kattaa vuokran 500 euroa ja lisäksi perusosa 480 euroa eli jo n. 1000 euroa. Mikäli henkilö vastaanottaa sekä asumistukea että työmarkkinatukea, nämä todennäköisesti jäävät alle 1000 euron yhteissummaltaan (siksipä toimeentulotuki). Työmarkkinatukeen lisätää tämä 9 euroa päivä, eli 189 euroa kuukaudessa jos käytetään 21 arkipäivää laskemiseen. Kokonaissumma on tällöin 1190 euroa. Toisin sanoen henkilö, joka osallistuu esimerkiksi 4 päivää viikossa toimintaan joka voi olla täysin tuottamatonta tai sitten ihan normaali työtä (erityisen mielivaltaista), vastineeksi nettotuloja 1200 euron edestä. Työtuntien ollessa 84 kuukaudessa. Nettotuntipalkaksi muodostuu näin ollen 14 euroa. Pyöristin lukuja, jos kiinnitit erityistä huomiota tähän niin vuokra voisi tässä tapauksessa olla 650 euroa 500 euron sijaan, tai alhaisempi, joten sekä korkeammat että matalammat luvut ovat mahdollisia. Tämä on täysin verrannollinen yksityisellä sektorilla työllistyneeseen. Lisäksi tätä 9 euroa ei saa vähentää toimeentulotuesta, mutta jos tienaat 20 euroa leikkaamalla naapurin nurmikon, tämä voidaan vähentää.

Mutta mitenkäs valtion talous? Valtio maksaa ylimääräistä sekä työttömälle, työnantajalle, että järjestelyn mahdollistavalle byrokratialle. Karkeasti arvioiden kulut per työtön kasvavat 50%. Tuottavuus yhteiskunnan näkökulmasta ei välttämättä kasva lainkaan (jos työ on turhaa) ja jos taas kyse on normaaliin palkkatyösuhteeseen verrattavasta toiminnasta tilanne muuttuu hyvin epäloogiseksi. Miten työmarkkinoita voi suojella jos samaa työtä tarjotaan miinus palkalla? Normaalisti työnantaja maksaa sivukulut palkan päälle, tässä järjestelyssä valtio maksaa ne kaikki (tosin ne menevät byrokratiaan eivätkä tarkoitukselliseen kohteeseen), ja vieläpä maksaa työantajalle korvauksen 10 euroa päivässä siitä että on vastaanottanut työntekijän.

Valtion talous siis uppoa syvemmälle suohon järjestelmän vuoksi, paitsi jos se onnistuu maksamaan itsensä takaisin, siten että 9 eurolla työllistettyjen työkyky oikeasti on parempi näiden toimenpiteiden vuoksi.

Yksinkertaistettuna ratkaisu lähtee siitä, että työnantaja maksaa työstä. Jos kyse on välityömarkkinasta, niin sitten työnantaja maksaa vähemmän. Kun on hinta, silloin on myös markkinamekanismi auttamassa pitämässä asioita kasassa. Valtiokin voi säästää kun kulut pienenevät. Työntekijä ei ole työnantajalle ilmainen, joten työtä ei voi kutsua 'orjatyöksi'.

Meillä on jo yksi versio välityömarkkinoista, joilla työnantajat maksavat vähemmän. Tämä perustuu palkkatukijärjestelmään, jossa valtio maksaa osan palkasta ja työnantaja maksaa siitä loput.

Se järjestelmä on erilainen, sillä ihmisten täytyy ensin etsiä työpaikka johon hakea, ja sitten neuvotella työnantajan kanssa palkkatuesta. Voi käydä helposti niin että palkkatuki jää hyödyntämättä. Voi olla että samat tekijät jotka haittaavat normaalisti työllistymistä, haittaavat myös palkkatuen piiriin päätymistä. Sen perusteella mitä tästä tiedän, se on minusta ihan ok systeemi.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

Johan vedit mutkat suoriksi !
Voin kertoa Henri sinulle, että olen hyvinkin paljon pohdiskellut kyseisiä asioita ja monelta eri kantilta, mutta aina päätynyt samaan tulokseen, eli ei ole oikein pitää ihmistä 9€:n korvauksella töissä, koska kyseiseen paikkaan määrätty ei välttämättä pysty tuolla 9€:n korvauksella edes matkojaan kustantamaan, jolloin työttömän elintaso laskee entisestään !
Lisäksi kun täytetään työpaikkoja tuolla pakkotyöllistämisellä, niin normaalipalkkaiset työpaikat vähenevät entisestään, eli jonkin ajan kuluttua normaalipalkkaiset työpaikat hupenevat olemattomiin ja ihmiset pakotetaan töihin tuolla toimeentulotuella !
Normaalia palkkatyötä tässä ihmisille tarvitaan, jolloin ostovoima kasvaa ja pikkuhiljaa myös maamme talous lähtee sitä myöten nousuun.
Elämää on Henri muuallakin, kuin Helsingin alueella ja valitettavasti vastoin käsitystäsi Suomessa on erittäin paljon ihmisiä, jotka joutuvat joka päivä miettimään mistä saa esimerkiksi ruokansa, kun rahat ei riitä !
Kauniita sanoja sinäkin yritit tekstiisi laittaa, mutta pelkkää unelmahöttöä sisältö.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Mielestäni te puolestanne ette keskity asioista puhumiseen vaan tuotatte tunnepitoisia vetoomuksia. Minusta on tärkeätä viestiä että välittää huono-osaisemmista, mutta asiasisällöstä keskustellessa pitäisi tuottaa muunkinlaisia viestejä.

Minusta vähävaraisten ja huono-osaisten asioissa on enemmän paikkaamista kuin hyväosaisten ja hyvätuloisten asioissa.

Tässä suhteessa sekä sinä, minä että valtio kaikki omaavat samanlaisia intressejä. Toimeenpiteet on tarkoitettu työttömien parhaaksi, mutta niissä olisi korjaamista. Tekin esiinnytte kirjoituksessanne työttömiin ja 9 euron kulukorvauksella toimiiviin ihmisiin sympaattisesti suhtautuen. Ja minun lähtökohtani on se että ihmisten pitää tehdä merkityksellistä työtä, siitä hyötyvän osapuolen täytyy maksaa ja työmarkkinoiden ulkopuolelle joutuneet ihmiset saattavat tarvita pienemmän kynnyksen (Esim. välityömarkkinat) työelämään pääsemiseksi, valtion järjestelmien pitäisi olla kustannustehkokaita ja tarkoituksen mukaisia, ja työmarkkinavaikutukset pitäisi ottaa huomioon näitä järjestelyjä suunnitellessa.

Te olette huolissanne että työpaikat korvautuvat näillä 9 euron hommilla. Kuten kommentissani kirjoitin, tämän tyyppinen huoli on suuri osasyy sille, että järjestelmästä on tehty tällainen 9 euron homma.

Huomaatteko miten nämä liittyvät toisiinsa?

Toiseksenne, jotta teidän näkemyksenne siitä, että palkka työstä on tämä 9euroa pitäisi paikkansa, täytyisi kaikille ihmisille maksaa myös sosiaalietuudet ja perusturvan etuudet palkasta huolimatta. Niin ei ole, joten yhtälöä täytyy tarkastella erittelevämmin.

Perustulon ajatuksena onkin pyrkiä korjaamaan järjestelmää sellaiseksi, että se olisi helpommin ymmärrettävissä. Näin ollen tällaista sekaannusta 9 euron korvauksestakaan ei pääsisi syntymään. Itse en varsinaisesti kannata perustuloa, mutta olisi se varmaankin parempi järjestelmä kuin nykyinen sekamelska.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska Vastaus kommenttiin #75

Asioista puhuminen ja samalla tunnepitoinen keskustelu on hyvinkin mahdollista yhdistää ja sitä olen todellakin juuri tehnyt.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #77

Harvoin sillä mihinkään järkevään lopputulokseen pääsee. Analyysi on tekniikkalaji. En väitä ettei täällä olisi pyritty sitä harrastamaan mutta hiukan pinnallista tämä on.

Risto Järvenpää

Tiedän hyvän talkoomiehen, joka on joutunut tekemään noita 9 euron päiviä puoli vuotta ja "joutunut" sen jälkeen ottamaan paikan vakituiseksi. Toisaalta, tapasin kerran baarissa sellaisenkin peruskoulun käyneen kaverin, joka oli vihainen, loukkaantunut, suorastaan pöyristynyt, kun työvoimatoimistosta meinattiin lähettää laitosmiehen apulaiseksi täydellä palkalla. Se homma oli hänen mielestään niin halveksittava, että mieluummin jatkoi työmarkkinatuella. Orjuuden kokeminen on usein mieskohtaista.

Pekka Pylkkönen

Kaikilla meillä täällä kiistelijöillä on varmasti sama tavoite: mahdollisimman hyvät elämän eväät kaikille. Me tarvitsemme kaikkien kykenevien panosta ja haluamme että jokainen saa ansionsa mukaan - sairaat, vammaiset, lapset ja vanhukset myös ilman ansioita.

Miten tämä nyt sitten hoidettaisiin niin että kaikki olisivat tyytyväisiä?

Emmekö me oikeasti osaa rakentaa yhteisöä jossa kaikki antavat ja kaikki saavat? Yhteisöä jossa ihmiset voivat rikastua mutta samalla köyhimmälläkin on sapuskaa? Miten vaikeaa tämä voi olla?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Avaa silmäsi ja näe kuinka vaikeaa se on.

Sitä on yritetty satoja vuosia eikä se tunnu luonaavan..missä vika?

Pekka Pylkkönen

En tosiaan tiedä. Kai meillä vain on liikaa ihmisiä ja liikaa erilaisia mielipiteitä.

Onhan tämä nyt aika masentavaa ettei hommaa saada pelaamaan.

Jos vaikka se perustulo auttaisi edes johonkin. Tai sitten vain lyödään hanskat naulaan, lakkautetaan valtio ja katsotaan osaavatko ihmiset elää keskenään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #74

Nappasit sitten kaikista helpoimmat ongelmat.. voi tuska.

Ei valtion lakkauttaminen ratkaise mitään,se on luonnollinen edistysaskel mistä tahansa yhteisöstä,kun se kasvaa.

Tietysti sinun ihanneyhteisösi säätelisi syntyvyyttä ja kaikki pysyisi mukavan _hallittavana_. Näinhän ratkaisu siis mainitsemiisi ongelmiin asettuisi sanojesi mukaan kohdalleen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #79

En pysty kuvittelemaan millainen olisi ihanneyhteisöni. Joka tapauksessa siinä kaikki osallistuisivat vähintään jollakin panoksella yhteiseen hyvään ja jokainen saisi mahdollisimman hyvin ansionsa mukaan. Vapaamatkustajuudesta ei olisi sanktioita sillä kukaan ei haluaisi harrastaa sellaista. Jokainen saisi rauhassa olla lapsi ja jokainen saisi vanhuuspäivillään olla rauhassa ja nauttia elämänsä ehtoosta.

Kaikki tuntisivat olevansa vapaita yksilöitä yhteisössä jonka eteen he tekevät mielellään töitä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #83

No minäpä kerron..toimiminen 9€ tuntipalkalla jonkun yksityisen ihmisen _yrityksessä_ ei kerrytä mitään yhteistä hyvää vaan sen yksityisen hyvää. Mutta tässä asiassa silmäsi sulkeutuvat.. sinun mielestäsi ilmeisesti sinun hyvä on meidän yhteistä hyvää ja näin jatkuu tarina orjuudesta tai ehkä sivistyneemmässä muodossa plutokratiasta tai uusfeodalismista.

Vapaamatkustajaksi lähdetään,kun tunne yhteisön ulkopuolisuudesta valtaa tai siitä ettei saa mitään vastinetta omiin kykyihinsä yhteisöltä.. jne.. Pitäisi mennä syvemmälle siihen miksi ei _yhteisön_ hyvä kiinnosta,koska se määrittelee melko pitkälle kaiken. Yksilö on yhtä hyvä kuin yhteisö joka sen yksilön "muodostaa".

Kuitenkin,jos pakotetaan joku tekemään hyvää tämän vapaan yhteisön eteen,niin eikö se ole melko ongelma? Ei sinusta..koska on oikein,että menevät yksityisille yrityksille tekemään hyvää..joka ilmeisesti sitten valuu hyvänä muille...mikä ei tietystikkään pidä paikkaansa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #86

Sanoin tuolla jo aiemmin että vastustan periaatteessa korvausharjoittelemista yksityisissä yrityksissä. Jos veronmaksajat maksavat viulut, hyöty pitäisi tietysti pyrkiä tuomaan kaikille. Lisäksi markkinavääristymän riski on suuri.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #90

No osaatko kertoa kuinka yhteistä hyvää voidaan koskaankaan toteuttaa näillä "työllistämistoimin" kapitalismissa?

Entä jos ajateltaisiin,että tämä työttömyysturva on se hätävara kapitalismin toimimattomuudelle? Aika huima ajatus,mutta kuitenkin...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #94

Perustulo käy minulle enemmän kuin hyvin. Sen etu on siinä, että työssäkäyvä saa aina enemmän kuin toimeton. Samalla kuitenkin perusturvallisuus säilyy vieläpä byrokratiavapaassa muodossa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #99

Osaatko kertoa miten se toteutetaan ja sitä kautta maksetaan? Myöskin,että mikäli veropakolaisuutta tapahtuu,niin kuka sen joutuu kustantamaan?

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

"Avaa silmäsi ja näe kuinka vaikeaa se on.

Sitä on yritetty satoja vuosia eikä se tunnu luonaavan..missä vika?"

Kaikki ihmiset eivät omaa hyveellisiä tavoitteita, ja yleensä juuri vallankahvassa ovat väärät ihmiset, sillä heidän omissa tavoitteissaan valta on korkealla sijalla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #76

Ei ole olemassa vääriä ihmisiä,on vain oikeita ihmisiä.

Valtaa tavoittelee valtaan tahtovat ihmiset. Harvoin käy niin,että valtaan nostetaan sellainen joka ei valtaa tahdo ja jos nostetaan,niin ihmiset käännytetään niiden taholta,jotka valtaa hamuavat,tätä vastaan,koska ei tunnu päättävän mistään mitään.

Ongelman problematiikkaa.Kun se vielä selkiää...että valta tuntuu sokaisevan melko helposti. Mikäli yhteisön koko kasvaa niin joku halutaan kuitenkin asioista päättävän.. ja kukas muukaan siellä on kuin se kuka valtaa hamuaa. Helpoiten sinne pääsee tarjoamalla etuoikeuksia niille joilla on valtaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ainoa varma asia on ettei Suomen talous kohene eikä kestä tätä että valtio maksaa palkat ja samalla verot. Suomi nousee ainoastaan tuottavalla työllä ja vienti on tässä avainasemassa. Vienti voi nousta ainoastaan devalvoimalla valuutta, rakenteelliset uudistukset ovat aivan liian hitaita ja käytännösä mahdottomia suorittaa kysyntälaman ollessa päällä.

Soile Sydänmäki

Nämä tyypit, jotka vaativat työttömyysturvan vastikkeellistamista kehtaavat kyllä nostaa muita yhteiskunnan tukia ja käyttää verovaroilla kustannettuja palveluja.

Työttömyysturva on vakuutus työttömyyden varalle ja sitä on vuosikymmenien aikana töissä ollessa maksettu veroina ja ammattiyhdistysmaksuina.

Eräät täällä kirjoittelevat ovat kai lintsanneet joka ainoan matematiikan tunnin kansa- tai peruskoulussa. Muuten ei voi ymmärtää niin totaalista tilastojen vääristelyä.

Suomen sosiaaliturvan menot vuonna 2011 olivat 17,6 miljardia euroa. Siitä sairaus- ja terveysmenojen osuus oli 14 miljardia euroa. Työttömille maksetun työmarkkinatuen kokonaiskustannuksen osuus oli 0,7 miljardia euroa, mikä on 1,5% valtion budjetista.

Vertailun vuoksi pelkästään tupakoinnin aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat 1,5-2 miljardia euroa vuodessa. Siitä voi vähentää tupakan myynnistä valtiolle kertyvät verotulot noin 0,6 miljardia euroa vuodessa.
Maataloustukia maksettiin 2,1 miljardia ja yritystukia 1,8 miljardia euroa vuonna 2011. Vähän suhteellisuudentajua!

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska

Siinä tuli muutama hyvä fakta !

Pekka Pylkkönen

Työttömyydestä aiheutuvat menot eivät tosiaan rajoitu vain työmarkkinatukeen. Ay-maksulla ei myöskään ole mitään tekemistä työttömyysvakuutuksen kanssa.

Lisäksi ainakaan itse en pidä suurena ongelmana vuosikymmeniä töissä olleen työttömyyttä. Täällä on paljon meitäkin, joilla panos yhteiskunnalle on vielä paljon vaatimattomampi.

Työttömyysvakuutusrahaston kassa on muuten liki tyhjä ja sinne ollaan ottamassa velkaa. Huonosti on vakuutus järjestetty.

Reino Jalas

Käsitykseni mukaan tuolla rahalla ei missään tarvitse tehdä mitään normaalia 8 h työpäivää kuitenkaan. Ja tuleehan yhteiskunnan pussista sitä tukea tai "palkkaa" kaikkineen kuitenkin enemmän kuin 9 €/työpäivä.

Peruspäiväraha
Peruspäiväraha on 32,66 e/pv, joka 22 työpäivän mukaan laskien tekee 718 €/kk.
Asumistuki
Asumistukea saattaa yksin asuvakin, vaikka Helsingissä saada yksiön vuokrasta esim. 290
€/kk
Työvoimapoliittinen aikuiskoulutus
"Aikuiskoulutukseen osallistumisesta aiheutuvien matka- ja
muiden ylläpitokustannusten korvauksena työnhakijalla on oikeus saada
ylläpitokorvausta 9 euroa päivältä.";

Noistahan tulee äkkiä laskien 718 + 290 + 22x9 = 1206 €/kk bruttona. Kun työtä tehdään 4 h/päivä, tulee työtunnin "palkaksi" näin laskien 13,70 €/h.

Esimerkiksi kaupan alan ammattiliitto PAM:in palkkataulukot kaupan myyjille alkavat 1.605 €/kk tasolta ylöspäin. Kun työpäivä kassalla on ja hyllyjä täyttämässä 8 h mittainen, tulee tuntipalkaksi 9,13 €/h.

Kaupassa vaan ei juuri ole enää tarjolla vakaita 8 h työpäiviä. On puolikkaita päiviä, tai työtilaisuuksia tulee silloin kun sattuu tulemaan. Koko ajan pitää kuitenkin olla varalla ja työvalmiudessa.

Töitä pitää oikeasti myös tehdä. Myyjä on koko vuoronsa ajan vastuussa niin kassan rahoista kuin myyntihyllyjen siisteydestä ja kaupan toimivuudestakin.

Ei riitä että seisoksii velvoitetyöllistettynä nurkan takana piilossa tupakalla koko sen 4 h työjaksonsa.

---
Sitä en väitä yhtään että työttömänä oleminen olisi mukavaa tai helppoa kellekään. Mutta ei työttömiä myöskään päähän potkita, ihan vaan puolipiruuttaan, yhteiskunnan puolelta.

Kyseisen sen "9 € orjapalkan" tarkoituksena on kuitenkin pitää työttömillä jonkinlaista työkelpoisuutta yllä. Huono homma jos makaa kotona peruspäivärahalla 5 vuotta, eikä koko aikana ole pakkoa nousta aamulla ylös ja lähteä töihin. Tuossa ajassa menee ihminen sellasiseksi ettei enää kykene mihinkään järjestelmälliseen palkkatyörytmiin koskaan.

Mikäli kellään on ehdottaa parempaa järjestelmää tämän nykyisen tilalle, niin sellaisia ehdotuksia kannattaa alkaa tekemään. Vaikka netissä levittämään ja markkinoimaan.

Totta kai kaikki osaa vinkua, että antakaa meille kunnon töitä ja siitä kunnon normaalia palkkaa.

Kaikki toki osaa tuon vinkumisen, mutta ongelma on että niitä työpaikkoja ei ole. Edes upporikkaalla valtiovallallamme ole avaimia jolla sellaisia luodaan.

Suomalainen työvoiman kilpailukyky on menettänyt liian suuren osan aikaisemmasta voimastaan. Jopa 20% pelkästään 2007..2014 välisenä aikana. Ei ole devalvaatiota, jolla tätä kiristävää kuplaa voisi korjata nopeasti.

Pekka Pylkkönen

Juu.

Ja yhteinen valinta tosiaan pitäisi olla se, millaisia hommia tarjotaan. Mielekästä duunia riittää aivan varmasti kaikille.
- lasten ja nuorten iltapäivätoimintaa
- vanhusten avustamista
- yksinäisille juttuseuraa
- alkoholisteille tukihenkilöitä
- ulkoalueiden siistiminen
- kouluihin avustajia
ja tuhat muuta asiaa. Aivan varmasti jokaiselle jotakin.

Ja jos työttömyyskorvauksen suuruus ei vastaa täysien tuntien palkkaa, sovitaan että tunteja tehdään vain sen verran että tuntipalkka jää järkeväksi. Yksityiselle näitä verovaroin maksettuja duunareita ei tarvitse antaa.

Kaikki voittavat. Missä siis on vika?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ilmeisin vastaus on,että olet ilmeisesti sosialisti vaikka esität kuitenkin kovaa kapitalistia. No..tämähän on tätä :)

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #96

Siinä mielessä kapitalisti että yksityisomistus on jees ja siinä mielessä sosialisti, että kaikille on tarjottava mahdollisuus osallistua, yrittää ja elää mielekästä elämää.

En minä ole missään mielessä sosiaalista yhteiskuntaa vastaan. Vapaamatkustusta pitää tietysti varoa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #98

Yksityisomistuskin on jees niin kauan,kun sinulla on jotain maaperää millä seisoa. Kuitenkin maa on jaettu niiden kesken yksityisomisteisessa yhteiskunnassa jotka _nyt_ ovat elossa ja ne jotka syntyvät ovat maattomia.. nuo riesat,aina kinumassa ilmaista palstaa missä voisi elää..kertovat jopa syntyneensä alunperin vapaaseen maailmaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #101

Minulla ei ole maaperää eikä edes seiniä joiden sisällä asutaan. Minulla kuitenkin on tietokoneeni, puhelimeni, vaatteeni, kahvinkeittimeni ja niin edespäin. Ja ne on kiva omistaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #105

kiva on omistaa myös koko maapallo ja vaatia muita maksamaan vuokraa.. tämä kiva on melko...erikoinen juttu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tämä kohta oikeastaan paljasti vakaumuksesi:

"Mutta ei työttömiä myöskään päähän potkita, ihan vaan puolipiruuttaan, yhteiskunnan puolelta."

Työttömät eivät kuulu yhteiskuntaan mielestäsi vaan ne ovat ikäänkuin sen ulkopuolella..nuo perkeleet. Aika huima ajatus,kun kuitenkin nykyisen valtavirtaisen talousteorian mukaan työttömiä pitää olla vähintään se 6%. Nuo kurjat..yhteiskuntakelvottomat joita kuitenkin tarvitaan.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Tajusin tästä keskustelusta jotain olennaista: Jostain syystä koen identifioituvani tässä keskustelussa "orjatyötä puolustavaan leiriin" ja siten kommentoivani Toroskan mielipiteiden "vastaisesti" ja lisäksi koen turhautuneeni tässä keskustelussa. Mainittakoon vielä että en ole samaa mieltä näistä seikoista esimerkiksi Pylkkösen kanssa, vaikka minusta nykyisissä järjestelmissä on kritisoitavaa. Nämä siis henkilökohtaisia mielenliikkeitäni ja nyt minua hieman harmittaa se sävy tai tapa jolla olen kommentoinut.

Lopulta kun asiaa pohdiskelee niin päälinjoittain Toroskan kanssa olen samaa mieltä, vaikkakin hieman erilaisista syistä.

En myöskään pidä lainkaan siitä että ihmisiä pakotettaisiin maatiloille työskentelemään palkattomasti työmarkkinatuen menettämisen uhalla tai toimeentulotuen leikkaamisen uhalla. Sen sijaan vapaaehtoisesti osallistuvien suhteen minusta järjestely olisi positiivinen.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska Vastaus kommenttiin #97

No niin, nyt olemme samoilla linjoilla :)

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen Vastaus kommenttiin #100

Väittelymieliala on aika kuluttavaa. Taidanpas tehdä uuniomenoita ja ottaa vähän rennommin, suosittelen muillekin :)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #97

Tuo tarkastelutapasi on kyllä hienoa..kumpa jokainen tekisi sitä ja myös toisi sen esille mielipiteineen siitä miten itse kokee asiat. En ole ottanut kantaa vielä siihen miten asioiden pitäisi olla,koska se tuntuu turhalta.. on voimia jolle ei vaan voi mitään ja nyt eletään sellaista aikaa,että vapauden nimissä pakotetaan toiset orjuuteen. Siinä on tulevilla sukupolvilla pähkäiltävää.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen Vastaus kommenttiin #103

Heinon kommentista en osaa sanoa onko vastaus kommenttiini siinä muodossa missä se oli ennen kuin muokkasin sitä, vaiko vastaus kommenttiini sen jälkeen kun muutin sitä. Päätin muokata tuota kommenttia #97 kun tajusin että olen yhtäkkiä jotenkin yrittämässä olla eri mieltä Heinon kanssa, vaikka siihen ei mitään syytä ollut, ja sitten tajusin että tässä tuli tallainen kahteen leiriin jakautuminen.

Taisin kuitenkin ottaa hieman liikaa takapakkia. En nyt oikeastaan halua väitellä, mutta pakko tähän on palata nyt täsmentämään asioita. Jäi harmittamaan mielestäni raukkamainen irtisanoutuminen Pylkkösen mielipiteiden jakamisesta. Tietyllä tasolla kun tämä leirijako jo syntyi, niin minusta se oli tosi raukkamaista sanoa noin että olen eri mieltä. Pitää se myös paikkansakin siinä mielessä, että en ole samaistunut hänen linjaansa, mutta nyt tuli sellainen ketjun heikoin lenkki olo kuin noin tein. :/

Se mikä minua kaikkein eniten vaivaa tässä nykyisessä sanktio tyyppisessä järjestelyssä on seuraava seikka:

Joillakin on työmarkkinatukioikeus, mutta olosuhteista riippuen, eivät voi hakea toimeentulotukea. Silloin jos uhataan työmarkkinatuen karenssilla, on ymmärtääkseni niin, että menettää kaiken tuen. Esimerkiksi nyt jos syystä tai toisesta kieltäytyy tästä mediassa pyörineestä maatilahommelista, niin minusta on aivan liian radikaalia että joku menettää tukensa kokonaan. Toimeentulotuen leikkauksella painostaminen ei sekään vaikuta mitenkään kivalta, mutta suhteessa se on silti lievempi versio.

Vastaavasti kun puhutaan leikkauksesta toimeentulotukeen esimerkiksi sen 20% niin tämä on hyvin hankalaa. Ensinnäkin asian voi ajatella kahdella tavalla:

Jos ei osallistu toimenpiteisiin tuki on pienempi kuin jos osallistuu toimenpiteisiin. Onko kyseessä porkkana vai keppi?

Puhuttaessa vastikkeellisesta sosiaaliturvasta juuri tämä näkökulma asia monimutkaistaa tilannetta. Halutaanko asia nähdä niin, että ihmisten tukia leikataan jos he eivät osallistu johonkin, vaiko niin että heidän tukeaan korotetaan jos he osallistuvat johonkin?

Kannustavassa järjestelmässä osallistumiseta ja tuottavuudesta seuraa tulotason kohoaminen.

Harmittaa kun tämä asia on niin vaikea. Ihan stressaantuu kun yrittää kirjoittaa aiheesta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #109

Ei sillä ole merkitystä oletko minun puolestani merkistystä oletko puolesta tai vastaan..kunhan asioiden käsittely pysyy avoimena.

Käyttäjän KimmoToroska kuva
Kimmo Toroska Vastaus kommenttiin #110

Pakko lisätä vielä tähän Vellun kommenttiin, että myös reiluna.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tyhjän tekeminen tai teettäminen on hölmöä niin kuin tuulivoiman tukipolitiikka, maksetaan 200% kalliimpi hinta silloin tällöin tulevasta tuulisähköstä joka on kiusana muille sähkön tuotanto muodoille. Riskinä on vielä sähköverkon kaatuminen. Turhasta ei kannata maksaa, koskee työn tekemistä tai teettämistä.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Kyllä sitä rahaa riittäisi,jos Suomalaisella työllä tehdyt miljardit pysyisivä kotimaassa ja niillä kehitettäsiin Suomen taloutta.
Valtiolle ei vaan nyt riitä rahaa,kun yksityiset yritykset (paljolti ulkolaiset) eivät välitä Suomesta ja sen asukkaista,vaan varat häipyvät muualle. Emme voi estää tätä kehitystä muuten,kuin irtaumalla Unionista ja saamalla päätösvalta takaisin Suomeen. Ei pitäisi keskittyä näihin 9 Euron höpinöihin,vaan tehdä kerralla suurempia ratkaisuja.
Monet ovat sitä mieltä,ettei ero Unionista ja oma valuutta auta ? Mikä sitten ? Eikö nyt kannattaisi hypätä kyydistä,kun rotko lähestyy ? Niidenkin,joilla vielä on työtä,ei kannattais luottaa siihen ,että kaikki jatkuu ennallaan !
Tässä vielä naapuri keväällä suunnitteli,mitä kaikkea aikoo mökilleen rakentaa. Nyt on mökki myynnissä,työpaikka lähti Puolaan !

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Työttömät työllistää nytkin varmaan 100 000 ihmistä jotka saa työstään palkkaan, jos ei olisi työttömiä nämä palkkaa nauttivat olisivat itse työttömiä.
Työttömillä käyty bisnes on valtava myös muualla EU:ssakin.

Työttömiä jos ei olisi ihmisiltä loppuisi palkkatyö
- te-toimistoissa
- kelassa
- sosiaalitoimistoissa
- työttömien pajoilla
- TEM
- tutkijoilla
- toimittajilla (jos eivät keksi jotain muuta, HUOM! keksi)
- jne. vino pino
+ työtön laittaa yleensä jokaisen centin myös kiertoon joka kuukausi

Työttömillä käyty bisnes mm. huuhaa koulutuksista on kovasti nousemassa, koulutusta työhallinnolle myyville yrityksille kursseista on joka tapauksessa tullut iso osa toimintaa. Yksi tällainen yritys on helsinkiläinen Spring House, jonka liikevaihto oli 350 000 euroa vuonna 2004. Työntekijöitä yrityksessä oli tuolloin viisi. Vuonna 2010-2011 yrityksen liikevaihto oli 3,8 miljoonaa euroa ja työntekijöitä oli 60.

Tässä uudet luvut, eli jos työttömyys haluttaisi lopettaa loppuisi isolta osalta työttömillä käyty bisness eikä koulutus bisness ole ainoa.

Saksassa työttömillä käyty bisness on tänä vuonna ylittänyt jo autobisneksen ja en löytänyt nyt nopeasti tietoja :D

http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/tulostiedo...

Edelleenkin kehottaisin ihmisiä seuraamaan, kuka hyötyy työttömyydestä.
Työttömyyttä ei ole tarkoituskaan poistaa. Tämä yhteiskunta on sairas.

Tämä järjestelmä on sairas.

Tämä yhteiskunta sanoo taistelevansa syrjäytymistä(työttömyyttä) vastaan jota se itse tuottaa.

Kuinka luoda useamman kymmenen työntekijän bisnes yhteiskunnan avustuksella ilman pääomaa?
Tossa itse sain muitten kanssa ongittu Suomesta tietoja paljon että työttömien pajoilla saa jotkut johtajat jopa 5000€/kk palkkaa kun alaisina on palkattomia ;-) Loppuu työt jos työttömät loppuu joten parempi mitä enemmän on työttömiä niin voi kuittailla joka kuukausi palkkaa vilpittömästi kun toiset virkaa lapasia tai puhumattakaan firmoissa tehdään mölkkyjä ;-)

http://karilaurila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111434...

Lopuksi että saahan toiset palkkaa kun ovat vaan töissä eikä tähän ole puututtu valtiolla/kunnissa vuosikymmeniin ja sitten huippu eläke vielä palkinnoksi.

http://ollihakala.blogspot.fi/2012/04/nostan-useit...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tämän päivän Hesarissa loistava juttu orjuudesta.

Sama malli Suomeen?

Vaalit ensi vuonna. Lait säätää eduskunta ja eduskunnan valitsemme ME!

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Työttömyys on monelta osin hyvä asia. Työttömälle se voi olla ikävää,mutta kun hän joutuu kuluttamaan vähemmän,niin näin saastuttaa vähemmän. Lapasia virkatessa ei ehkä tule mitään rikollista mieleen,saati vallankumousta.
Mitä nämä kaiken maailman tutkijat sitten ovat saaneet aikaan. Sen,että joka paikka tehdään täyteen tavaraa ja kaiken maailman tyhjänpäiväisiä hilavitkuttimia viihdykkeeksi ja tietysti sen,että on töitä,ainakin pari sukupolvea.
Tuleville ei paljon ylöskaivettavaa jää. Mitä vähemmällä pärjäillään,sitä pidemmälle päästään.

Hannu Kitinoja

Niinpä Kimmo,9 euroa ,mitä sillä saa ?
Arkadian mäki on vastaus kaikkeen,ja,jos ihmiset ymmärtäisivät,
ensi kevät kertoo paljon,toivon näin.
t.hannu

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Huom! 9 euroa entisten tukien päälle, jotka nekin sellaisenaan vastaavat melko korkeita nettotuloja varsinkin pääkaupunkiseudulle hakeutuville.

Kysymys on siis moraalinen.

1. Julkinen sektori porsastelee, työttömiltä leikataan.
2. Palkkaako yritys siivoojan, jos sen saa ilmaiseksi?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tunsin kerran yhden oikeisto-änkyrän, joka rakenteli kaikesta "missä hänen verorahojaan käytettiin", samanlaisia olkiukkoja kuin Pekka Pylkkönen.

Kun hän sitten joutui pyörätuoliin n. 34-35 vuotiaana, seurasi täydellinen hiljaisuus.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Blogisti, kunnanvaltuutettu Kimmo Toroska, kuului vissin aiemmin erääseen hyvin menestyvään puolueeseen?
Hyvä kirjoitus joka tapauksessa.

Henry

Toimituksen poiminnat