KimmoToroska Sanottavaa

Rajatarkastukset eivät todellakaan liikaa hankaloita suomalaisten matkustusta !

Iltalehti kysyy otsikossaan tänään 22.11.2015seuraavaa:

"Loppuuko vapaa liikkuvuus terrori-iskuihin?"

No lyhyt vastaus ainakin minulta on tähän, että toivottavasti loppuu !

Vai kuinka moni teistä on sitä mieltä, että vapaa liikkuvuus Schengen-alueella pitää sallia siksi, että on niin huoletonta vaihtaa alueen sisällä maasta maahan ilman passia ?
Haittaako passin esittäminen vapauttanne ?
Kuinka moni suomalainen prosentuaalisesti liikkuu niin aktiivisesti EU:n alueella, että siitä passin esittämisestä kohtuutonta haittaa tulisi ?
( Kuinka monta haittaisi se, että markka pitäisi vaihtaa kyseisen matkustusmaan valuutaksi ? )

Uskoakseni tavallisista suomalaisista harva kokee raja/passitarkastukset riesaksi, saati ei ajattelisi terrorismia pahemmaksi ongelmaksi, kuin passin mukanaan pitämisen !

Jos joku "tavis" suomalainen on asiasta erimieltä, niin mielelläni kuulisin perustelun asialle !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Schengen alueen toimiminen edellyttää vankkaa rajatarkastusta sen ulkorajoilla, samaan tyyliin kuin Yhdysvalloissa. Ei siellä koeta ongelmaksi, että osavaltiosta toiseen voi matkustaa ilman passia.

Jos valvontaa haluttaisiin tiukentaa vieläkin tehokkaammaksi, niin tietysti sitten voitaisiin ottaa käyttöön passitarkastukset maiden sisäisillä läääninrajoilla, kuntarajoille j.n.e.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ennen vuotta 2004 Baltian maiden väliset rajat olivat hankalia paikkoja ja harmit matkustajille eivät rajoittuneet siihen, että piti näyttää passia. Erityisesti turistibusseja jonotutettiin tahallaan jopa tunnin esimerkiksi Iklan-Ainažin rajanylityspaikalla Viron ja Latvian rajalla ja Grenctālen-Saločiain rajanylityspaikalla Latvian ja Liettuan rajalla.

Viron ja Latvian rajalla sijaitsevassa Valga-Valkan kaupungissa muita kuin Viron ja Latvian kansalaisia ei päästetty kulkemaan kaupungin sisäisistä rajanylityspisteistä läpi lainkaan, ainoastaan kaupungin pohjoispuolella oleva isompi rajanylityspaikka oli auki kaikille, sielläkin byrokratian ja odottamisen kanssa.

Ennen euroaikaa tuli yllättävän usein myös tilanteita, joissa juuri rajan ylityksen jälkeen oli harmia siitä, ettei ollut paikallista valuuttaa ja rajan toisella puolella käytössä ollut valuutta ei kelvannut. Kun valuuttaa vaihtaa tai nostaa automaatista, sitä joutuu kerralla hankkimaan noin 50€ edestä ja käyttämättömät rahat palavat käsiin tai ne olisi mahdollista vaihtaa takaisin paljon epäedullisemmalla kurssilla. Euroaikana on sentään yleistä, että nopeasti euroalueen ulkopuolisissa EU-maissa pistäytyessä ainakin rajan lähellä euro hyväksytään maksuvälineeksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos matkustaa bussilla vaikkapa Pietarista Aunukseen, jokaisella pitää olla passi. Matkustajista tehdää luettelo joka ilmeisesti toimitetaan FSB:lle. Ulkomaalaisilla on viisumi joka kelpaa koko Venäjän alueella mutta sitä en tiedä että pitääkö paikallisilla olla matkustuslupa tai viisumi maan sisäisillä matkoilla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Usein muistutetaan yhteisestä €-valuutasta, EU:n vapaasta liikkumisesta, opiskelu- ja työmahdollisuuksista unionin suurina etuina.

Voin vakuuttaa, että liikuin vapaasti pohjoismaissa jo 1960-luvulla ja Euroopassakin jo 1970-luvulla, itäblokkia lukuun ottamatta.
Siihen tarvittiin vain passin vilautus. Saksalaiset virkailijat lukivat joskus kannesta vain sanan "Finland" ja moikkasivat katsomatta edes passin sisälle... Alankomaista ajoin autolla Belgiaan vain hieman vauhtia hidastaen jo v. 1980: siis ennen kuin Suomi oli EEC:n (nyt EU:n) täysjäsen.

Ennen luottokorttiaikaa - joka siis on jo poistanut ongelmat eri valuuttojen käytössä - eri maiden käteistä tai matkashekkejä (yleensä US $) sai kätevästi pankeista.

Opiskelu ulkomaila oli vaivatonta: Suomessa on Sveitsn lääkäreitä, Upsalan ekonomeja, Englannin tohtoreita ja Alankomaiden maistereita sekä Pariisin konservatorion sellistejä lukuisia jo 1960/70-luvuilta.

Tuhansissa olivat ne, jotka menivät Saksaan, Ruotsiin, Englantiin, Ranskaan tai muualle töihin, koska kokivat sen tarpeelliseksi, kiinnostavaksi tai kielen kannalta tärkeäksi.

Rajatarkastukset eivät todellakaan hankaloittaisi suomalaisten matkustamista Euroopan alueella, kuten ne eivät aikaisemminkaan hankaloittaneet. Matkaa eivät hidasta edes Jenkeissä otettavat sormenjäljet tai passijonot niin paljon kuin turvallisuusuhkien eliminointijonot kaikkialla...

EU:n ansioiksi kerrotaan nuoremmalle polevlle asioita, jotka ovat peräisin jo ennen Suomen EU-aikaa...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos rajavalvonta tarkoittaa sitä, että hidastetaan vauhtia jollain rajalla tai mahdollisesti vilautetaan passin kantta, kun inspehtööri heittäytyy virkaintoiseksi, niin mitenkäs tuollainen rajavalvonta sitten terrorismia estäisi sen enempää kuin nykyinenkään tilanne?

Toimituksen poiminnat